22 minuten bewegen per dag: je remedie tegen de gevaren van zittend gedrag

LLara 27 oktober 2023 08:41

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat slechts 22 minuten lichamelijke activiteit per dag de negatieve gezondheidseffecten van zittend gedrag kan neutraliseren. Dagelijks bewegen kan het risico op vroegtijdige sterfte, dat wordt verhoogd door sedentair gedrag, significant verminderen.

Bewegen om de gevaren van zitten te bestrijden

Het wordt steeds duidelijker dat langdurig zitten en sedentair gedrag een bedreiging zijn voor de gezondheid. Het goede nieuws is dat deze negatieve effecten kunnen worden gecompenseerd door voldoende lichamelijke activiteit. Slechts 22 minuten bewegen per dag kan al een aanzienlijk verschil maken. Of je nu kiest voor een korte wandeling, wat yoga of een intensievere training, iedere vorm van lichaamsbeweging helpt.

Terwijl de voordelen van dagelijkse lichaamsbeweging duidelijk zijn, ondersteunt dit onderzoek ook de algemene aanbeveling om wekelijks 150 minuten aan matige tot intensieve fysieke activiteit na te streven. Dit kan zijn joggen, zwemmen, fietsen of zelfs intensieve huishoudelijke klusjes. Door deze doelstelling na te streven, help je niet alleen de negatieve effecten van zittend gedrag te compenseren, maar draag je ook bij aan een betere algehele gezondheid.

Elke minuut bewegen telt

Het onderzoek, dat gegevens van meer dan 11.000 deelnemers analyseerde, toont aan dat zoiets simpels als een minuut bewegen per dag al kan helpen het risico op vroegtijdige sterfte te verlagen. Het is dus duidelijk dat elke beweging telt en dat het nooit te laat is om te beginnen met bewegen. Dus zelfs als je geen 22 minuten per dag of 150 minuten per week kunt halen, is elke minuut beweging een stap in de goede richting voor je gezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.