Afvallen: Een verandering voor je darmen én je brein

LLara 30 december 2023 07:47

Afvallen gaat verder dan alleen het verliezen van kilo's. Het heeft ook een significante impact op de samenstelling van darmbacteriën en de activiteit in onze hersenen. Dit kan zelfs invloed hebben op ons eetgedrag en keuzes.

Impact van afvallen op darmbacteriën en hersenen

Als je besluit om gewicht te verliezen, bereid je dan voor op meer dan alleen een verandering in je lichaamsvorm. Recent onderzoek toont aan dat dit proces ook grote veranderingen teweegbrengt in de samenstelling van de bacteriën in onze darmen en in onze hersenactiviteit. En dat is niet alles - deze twee factoren lijken ook nog eens invloed op elkaar te hebben.

Chinese wetenschappers wilden achterhalen wat er precies gebeurt als we succesvol afvallen. Hiervoor onderzochten ze een groep mensen met overgewicht die een specifiek dieet volgden, de 'periodieke energiebeperking'. Dit dieet bestond uit dagen van zeer beperkte voedselinname afgewisseld met dagen van normale voedselinname en duurde 62 dagen.

Dieetbeïnvloedt gezondheid en hersenactiviteit

Het dieet had duidelijk positieve effecten op de gezondheid van de deelnemers, waaronder gewichtsverlies, minder vet, een smallere taille, een lagere bloeddruk en verbeterde bloedsuiker- en cholesterolwaarden. Interessant is dat het dieet ook invloed had op de darmbacteriën en de hersenactiviteit van de deelnemers. Dit resulteerde in een afname van hersenactiviteit in gebieden gerelateerd aan eetlust en verslaving en veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën.

Gewicht en voedselkeuzes

Volgens een van de onderzoekers, Qiang Zeng, speelt je gewicht een cruciale rol bij het bepalen van je voedselkeuzes. Slanke mensen neigen van nature naar voedsel met minder calorieën, terwijl mensen met overgewicht vaak kiezen voor calorierijk voedsel. Deze neiging kan mogelijk worden verklaard door de interactie tussen de darmen en de hersenen.

Ondanks het algemeen bekende belang van gezond eten, is het voor veel mensen moeilijk om consistente gezonde voedingsgewoonten aan te houden. Verrassend genoeg blijkt uit een studie dat veel mensen geloven dat ze gezonder eten dan ze daadwerkelijk doen, waarbij bijna iedereen (99 procent) de gezondheid van hun dieet overschat.

Rol van hersen-darm-microbioom-as bij overgewicht

De 'hersen-darm-microbioom-as', een communicatiekanaal tussen de darmbacteriën en de hersenen, blijkt een belangrijke rol te spelen bij overgewicht. Hoewel het exacte mechanisme nog niet volledig is begrepen, is duidelijk dat deze as betrokken is bij de energiebalans en het eetgedrag.

Toekomstig onderzoek naar darm-hersencommunicatie

Er is nog steeds veel onduidelijkheid over hoe de communicatie tussen het darmmicrobioom en de hersenen precies verloopt en hoe deze het gewichtsverlies beïnvloedt. Toekomstig onderzoek zal zich richten op het identificeren van de specifieke darmbacteriën en hersengebieden die het meest betrokken zijn bij succesvol gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.