Alarmerend! Aziatische tijgermug in meer dan de helft van de Nederlandse provincies gesignaleerd

LLara 18 september 2023 11:13

De Aziatische tijgermug, een invasieve soort die meerdere ziektes kan overbrengen, is deze zomer opgedoken in acht provincies. De mug is aangetroffen in woonwijken, bandenbedrijven en tuincentra, en experts waarschuwen dat een effectieve bestrijding moeilijk wordt als de tijgermug zich permanent vestigt in Nederland.

Verspreiding van de tijgermug in Nederland

De Aziatische tijgermug, een invasieve soort die bekend staat om het overbrengen van ernstige ziektes, is opgedoken in maar liefst acht provincies in Nederland. Deze mug is niet alleen gespot in dertien woonwijken, maar ook op onverwachte plekken zoals bandenbedrijven en tuincentra, wat de situatie nog verontrustender maakt.

NVWA-rapport over tijgermuggenvondsten

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er tot eind augustus ongeveer 65 verschillende vindplaatsen van de tijgermug geweest. Bijzonder zorgwekkend is het feit dat in Nijverdal, Overijssel, de tijgermug op maar liefst negen verschillende plekken is aangetroffen.

De Aziatische tijgermug is een soort die oorspronkelijk niet in Nederland thuishoort. Deze mug is een potentiële drager van meer dan twintig verschillende virusziektes, waaronder ernstige ziektes zoals knokkelkoorts en zika. Interessant genoeg heeft deze mug zijn weg naar Nederland gevonden door mee te liften in autobanden en bepaalde soorten bamboeplanten vanuit Azië.

Uitdagingen bij de bestrijding van de tijgermug

De NVWA-data toont aan dat de eerdere pogingen tot bestrijding van de tijgermug in woonwijken niet altijd succesvol zijn geweest. Dit heeft geleid tot situaties waarin muggeneitjes overwinteren en de populatie in stand houden. Volgens Wilfred Reinholt, de voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten, wordt het ontzettend moeilijk om de tijgermug effectief te bestrijden als deze zich permanent vestigt in Nederland.

Het totale aantal exotische muggen dat dit jaar in Nederland wordt gevonden, wordt pas volgend jaar door de NVWA bekendgemaakt. Naast de tijgermug zijn ook andere exotische soorten, zoals de Aziatische bosmug en de gelekoortsmug, aanwezig in Nederland.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.