Alarmerende stijging van diabetes type 2 bij kinderen: het verborgen gevaar

LLara 14 november 2023 08:47

Nederlandse artsen maken zich grote zorgen over de schrikbarende toename van diabetes type 2 bij kinderen. Van een zeldzaamheid een paar jaar geleden, gaat het nu om tientallen gevallen per jaar. Het gevaar? De mogelijk ernstige gevolgen op lange termijn voor hart, bloedvaten, ogen, nieren en hersenen.

Diabetes type 2: een sluipende bedreiging

In de afgelopen vijf jaar is er een zorgwekkende toename van kinderen met diabetes type 2 waargenomen. Deze ontwikkeling is zo significant dat artsen het als een 'sluipmoordenaar' omschrijven. De reden hiervoor is dat deze vorm van diabetes schadelijke gevolgen kan hebben voor vitale organen zoals het hart, de bloedvaten, de ogen, de nieren en de hersenen.

Overgewicht is de grootste boosdoener als het gaat om diabetes type 2 bij kinderen. Deze ongezonde gewichtstoename is voornamelijk het gevolg van een combinatie van te weinig beweging en een overmatige inname van voeding, die vaak rijk is aan suiker en vet. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van diabetes en de gevolgen ervan.

Artsen signaleren al vroege tekenen van insulineresistentie en hoge bloedsuikerspiegels bij jonge basisschoolkinderen. Deze indicatoren van diabetes zijn verontrustend, vooral gezien het feit dat pubers nu ook al diagnoses van diabetes krijgen. Dit onderstreept nog maar eens de urgentie van de situatie.

Levensstijlveranderingen kunnen diabetes type 2 terugdraaien

Er is ook een positief bericht: het voorstadium van diabetes type 2 kan worden omgekeerd door tijdige aanpassingen in de levensstijl. Dit is echter wel afhankelijk van de mate van erfelijkheid en de mate waarin de levensstijl wordt aangepast. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan voeding, beweging en slaap.

Diabetes: een groeiende crisis in Nederland

Het Diabetesfonds slaat alarm: we zitten in een diabetes crisis. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het is dus van cruciaal belang dat we ons bewust zijn van de risico's en de noodzaak om deze ziekte te voorkomen en te beheersen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.