Alarmerende stijging van gonorroe, vooral onder jonge vrouwen

LLara 22 november 2023 07:47

Het aantal gonorroebesmettingen neemt flink toe, vooral onder jonge vrouwen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Experts roepen op tot meer bewustwording en preventie.

Stijging gonorroe vooral bij vrouwen en heteromannen

De stijging van het aantal gonorroebesmettingen baart zorgen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien we deze toename voornamelijk bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Het is belangrijk om deze trend te keren en het aantal besmettingen terug te dringen.

Meer mensen laten zich testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), en helaas blijkt ook dat een groter percentage van deze mensen daadwerkelijk een soa heeft. Dit onderstreept het belang van regelmatig testen en preventieve maatregelen.

Er is een opvallend patroon zichtbaar bij de stijging van gonorroe: het komt vooral vaker voor bij vrouwen en heteromannen onder de 25 jaar, mensen van Nederlandse afkomst en mensen met een hoog opleidingsniveau. Het is cruciaal om gerichte preventieve maatregelen en voorlichting te ontwikkelen voor deze groepen.

Noodzaak voor betere soa-voorlichting benadrukt

Volgens Soa Aids Nederland is er in Nederland te weinig voorlichting over soa's en de preventie ervan. Gonorroe, veroorzaakt door een bacterie, is een van de soa's waar meer bewustwording en kennis over nodig is. Door betere voorlichting kunnen we de verspreiding van deze en andere soa's helpen voorkomen.

Onbehandelde gonorroe kan tot onvruchtbaarheid leiden

Het is essentieel om te benadrukken dat gonorroe, indien onbehandeld, kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder onvruchtbaarheid. Snelle detectie en behandeling van de aandoening zijn daarom cruciaal om schadelijke gevolgen te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.