Albert Heijn verkoopt nu gonorroe en chlamydia zelftests

LLara 11 januari 2024 07:47

Albert Heijn heeft gonorroe en chlamydia zelftests toegevoegd aan hun schappen. Met deze tests kun je gemakkelijk thuis controleren of je deze veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen hebt opgelopen.

Zelftests voor soa's bij Albert Heijn

Albert Heijn, de populaire Nederlandse supermarkt, biedt nu zelftests aan voor de veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen gonorroe en chlamydia. Deze toevoeging aan hun assortiment maakt het eenvoudiger voor klanten om te checken of ze zijn besmet door de comfort van hun eigen huis. De test kan anoniem en eenvoudig worden uitgevoerd door thuis urine af te nemen en deze vervolgens gratis naar een gecertificeerd laboratorium te sturen voor analyse. De uitslag wordt snel en vertrouwelijk verstrekt via een beveiligd online portaal. De kosten van de soatest bedragen €49.

Informatie over chlamydia en gonorroe

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland en wordt overgedragen via seksueel contact met een geïnfecteerde persoon. De meeste mensen zijn zich niet bewust dat ze chlamydia hebben, aangezien het vaak geen symptomen veroorzaakt. Echter, als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige problemen, zoals ontstekingen aan de buik of geslachtsdelen, en in zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. Het gebruik van condooms kan de overdracht van chlamydia voorkomen. Gonorroe, een andere veelvoorkomende soa, wordt veroorzaakt door een bacterie die tijdens seks wordt overgedragen. Het wordt behandeld met antibiotica, maar er wordt momenteel gekeken naar vaccinatie-opties omdat de bacterie steeds resistenter wordt tegen medicatie.

Soa Aids Nederland juicht de verkoop van soa-zelftests bij supermarkten toe als een stap in de goede richting om het testen op soa's toegankelijker en normaler te maken. Ze benadrukken echter het belang van een allesomvattende service, inclusief advies over welke test geschikt is, instructies over hoe de test uit te voeren en begeleiding over de te nemen stappen na ontvangst van de testuitslag. Het feit dat de tests op een zichtbare plaats in de supermarkt liggen, kan ook bijdragen aan het normaliseren van soa-testen, aangezien mensen er tijdens het winkelen aan worden herinnerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.