Artsen en het vegetarisch gesprek: een gemiste kans?

LLara 30 januari 2024 07:48

Ondanks de aanbeveling van de Gezondheidsraad om een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten te volgen, blijkt dat veel Nederlandse artsen dit onderwerp niet met hun patiënten bespreken. Wat zijn de redenen en de gevolgen hiervan?

Gezondheidsraad beveelt plantaardige eiwitten aan

Recentelijk heeft de Gezondheidsraad onderzoek gedaan naar de impact van een plantaardig dieet op het milieu en onze gezondheid. Volgens de raad zou een dieet dat voor 60 procent uit plantaardige en 40 procent uit dierlijke eiwitten bestaat, een positieve impact hebben op zowel het milieu als de gezondheid van de meeste Nederlanders. Deze verandering in ons voedingspatroon wordt de 'eiwittransitie' genoemd en zou de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25 procent kunnen verlagen.

Uit een enquête onder artsen en geneeskundestudenten bleek dat bijna de helft van de respondenten vindt dat het hun taak is om patiënten te adviseren over de eiwittransitie. Desondanks geeft de helft van de ondervraagde artsen aan dit onderwerp nooit met hun patiënten te bespreken. De meningen hierover zijn verdeeld: terwijl een derde van de respondenten gelooft dat dit geen taak van de arts is, heeft een vijfde geen uitgesproken mening over dit onderwerp.

Vleesconsumptie en voedingsadvies van artsen

Opvallend is dat van de artsen en studenten die aangeven voornamelijk vlees te eten, 80 procent hun patiënten nooit adviseert om minder vlees en meer plantaardige eiwitten te eten. Onder de respondenten die zichzelf als vegetariërs of veganisten beschouwen, is dit percentage aanzienlijk lager, namelijk 42,5 procent. Een van de geïnterviewde artsen merkt op dat hij wel zou willen adviseren om minder vlees te eten, maar dat hij worstelt met het vinden van wetenschappelijk bewijs om dit advies te onderbouwen.

Voordelen van een plantaardig dieet

De Gezondheidsraad benadrukt dat een voedingspatroon dat voor 60 procent uit plantaardige eiwitten bestaat, beter voldoet aan de voedingsrichtlijnen dan ons huidige dieet. De voordelen van deze eiwittransitie zijn onder andere een lager risico op chronische ziekten, omdat een dieet met meer volkoren granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker kan verlagen. Daarnaast kan het verminderen van de consumptie van rood en bewerkt vlees ook bijdragen aan een lager risico op ziekten.

Uit de enquêteresultaten blijkt dat of artsen het onderwerp van een plantaardig dieet al dan niet met hun patiënten bespreken, vaak afhangt van de patiëntenpopulatie die ze behandelen. Sommige artsen melden dat ze dit onderwerp vooral aankaarten bij patiënten met hart- en vaatziekten, overgewicht, jicht, en diabetes. Anderen zeggen dat ze het onderwerp nooit aansnijden omdat ze het te weinig relevant vinden in hun vakgebied, zoals pijnbestrijding of ouderengeneeskunde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.