Artsen spreken zich uit tegen vapen onder jongeren

LLara 17 april 2024 07:01

Een groep Nederlandse artsen waarschuwt voor de gevaren van vapen onder jongeren. Met een informatieve campagne proberen ze ouders bewust te maken van vier specifieke negatieve effecten die vapen kan hebben op hun kinderen.

Artsen in actie tegen vapen

Een verzameling van Nederlandse artsen heeft samen een campagne opgezet om ouders te informeren over de risico's van vapen. Het initiatief, genaamd 'Artsenslaanalarm', is bedoeld om ouders bewust te maken van de gevaren en hen aan te moedigen deze informatie te delen met andere ouders. De bedoeling is om zo gezamenlijk de jeugd in Nederland te beschermen tegen de schadelijke effecten van vapen.

Vapen leidt tot gezondheidsklachten

Huisarts Pim Keurlings, die ook deelneemt aan de campagne, merkt op dat hij in zijn praktijk steeds vaker jongeren ziet met gezondheidsklachten door vapen. Dit zijn niet alleen lichamelijke klachten zoals hoesten en andere longproblemen, maar ook psychische problemen zoals depressiviteit en concentratieproblemen. Dit toont aan dat vapen niet zo onschadelijk is als soms wordt gedacht.

Populariteit en gevaren van vapes

Vapes, ook wel e-sigaretten genoemd, zijn bijzonder populair onder jongeren. Het zijn kleine apparaten waarin een vloeistof verhit wordt. Deze vloeistof bevat meestal nicotine, propyleenglycol, plantaardige glycerine en smaakstoffen. Hoewel er geen tabak in zit zoals in gewone sigaretten, bevatten ze wel andere schadelijke stoffen. Door het verhitten van de vloeistof ontstaat er een damp die vervolgens ingeademd wordt door gebruikers.

De artsen richten hun campagne specifiek op ouders, aangezien zij veel vragen hebben over de risico's van vapen. Door middel van een video leggen de artsen vier schadelijke gevolgen van vapen uit, waaronder het feit dat veel vapes meer nicotine bevatten dan een heel pakje sigaretten, en dat het gebruik van vapes de hersenontwikkeling onherstelbaar kan verstoren.

In Nederland zijn er de afgelopen jaren strengere regels ingevoerd rond de verkoop van e-sigaretten. Sinds 1 januari is er een verbod op smaakjes: vapes mogen alleen nog maar tabakssmaak hebben. Daarnaast is het verboden om vapes te verkopen aan minderjarigen en is de online verkoop van vapes helemaal verboden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.