Aziatische tijgermug aangetroffen in Hoorn: actieplan in werking

LLara 9 oktober 2023 14:42

De Aziatische tijgermug is gespot in de Kersenboogerd in Hoorn, wat tot bezorgdheid leidt. De mug kan tropische infectieziekten overbrengen, hoewel de kans klein is. Het plan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omvat het plaatsen van lokvallen en mogelijk bestrijdingsacties.

Tijgermug gespot in Hoorn

De Aziatische tijgermug, bekend om haar potentieel om tropische ziektes over te brengen, is gespot in de Kersenboogerd, een wijk in Hoorn. Dit heeft bij de bewoners tot bezorgdheid geleid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de bewoners op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling door een brief te sturen.

Gevaar van tropische infectieziekten

Hoewel de Aziatische tijgermug potentieel gevaarlijke tropische ziekten kan overdragen, wordt de kans dat dit in Nederland gebeurt als zeer klein ingeschat. Desalniettemin wordt de aanwezigheid van deze mug in ons land als ongewenst beschouwd. Het is belangrijk erop toe te zien dat de tijgermug zich niet permanent vestigt in Nederland.

Bestrijdingsplan in werking

De NVWA heeft plannen om lokvallen te plaatsen in de wijk om te kijken of er meer tijgermuggen aanwezig zijn en waar ze zich bevinden. Mocht het nodig zijn, kan de NVWA besluiten om over te gaan tot bestrijding. Hierbij zal de hulp van ongediertebestrijders van firma Anticimex worden ingeroepen. De bestrijding zal doorgaan tot het einde van het muggenseizoen en kan in het voorjaar weer worden opgestart.

De gemeente Hoorn roept bewoners op hun steentje bij te dragen aan het voorkomen van de vermenigvuldiging van de tijgermug. Dit kan door te voorkomen dat er na een regenbui water blijft staan in open containers zoals bakken, emmers, bloempotten en kruiwagens. Het is ook aangeraden regentonnen af te dekken met een deksel of fijnmazig net.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.