Aziatische tijgermug ontdekt in Zwolse wijk

LLara 21 september 2023 22:07

Een levende Aziatische tijgermug is gevangen in de Zwolse wijk Stadshagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bewoners op de hoogte gebracht van de vondst en een val geplaatst om te kijken of er nog meer muggen zijn.

Ontdekking van Aziatische tijgermug in Zwolle

De vangst van de Aziatische tijgermug vond plaats op 8 september in de wijk Stadshagen in Zwolle. De NVWA heeft de wijkbewoners per brief geïnformeerd over de vondst. De aanwezigheid van deze mug in Nederland is ongewenst vanwege het risico van overdracht van infectieziekten.

Herkomst en verspreiding van de tijgermug

De Aziatische tijgermug is afkomstig uit Zuidoost-Azië maar heeft zich door internationale transporten, bijvoorbeeld via gebruikte autobanden en planten, over grote delen van de wereld verspreid. Dit heeft ook geleid tot de aanwezigheid van de mug in Nederland.

Eerdere vangsten in Overijssel

Eerder dit jaar zijn er in Overijssel al Aziatische tijgermuggen herkend. Tussen 10 mei en 25 augustus gebeurde dat al elf keer in Hellendoorn. Op 31 augustus werd er ook een herkend in Hardenberg. De meest recente vangst was dus op 8 september in Zwolle.

De Aziatische tijgermug is te herkennen aan zijn duidelijke zwart-witte kleur en een wit streepje op de zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen, zonder vlekjes op de vleugels. Ze steken ook overdag en het uiteinde van de achterpootjes is wit. Ter vergelijking: inheemse steekmuggen passen net op een muntje van 10 cent, maar tijgermuggen zijn nog kleiner.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.