Beginnende dementie herkennen: 10 voortekenen om in de gaten te houden

LLara 29 juli 2023 10:42

Het vergeten van dingen kan een normaal onderdeel zijn van het ouder worden, maar als het je dagelijkse leven begint te beïnvloeden, kan het een teken zijn van beginnende dementie. Deze aandoening moet serieus genomen worden. In dit artikel behandelen we tien tekenen die kunnen wijzen op de ontwikkeling van dementie.

Recente gebeurtenissen vergeten

Een van de eerste indicatoren van beginnende dementie is het vergeten van recente gebeurtenissen. Het gaat hierbij om zaken zoals wat je gisteren hebt gedaan, of wat je voor de lunch hebt gegeten. Zelfs nadat het je meerdere keren is verteld, kan je het nog steeds moeilijk vinden om het te onthouden.

Mensen in de vroege stadia van dementie kunnen moeite hebben met het vinden van de juiste woorden en zinnen. Dit kan het moeilijk maken om gesprekken te volgen en te begrijpen wat er wordt gezegd. Dit is een teken dat je serieus moet nemen.

Oriëntatieproblemen

Het kan lastig worden om je te oriënteren in tijd en ruimte als je beginnende dementie hebt. Je kan bijvoorbeeld vergeten waar je bent, of je kan verdwalen in een bekende omgeving. Dit zijn belangrijke signalen om in de gaten te houden.

Problemen met dagelijkse taken

Als je moeite hebt met alledaagse taken zoals koken, schoonmaken en winkelen, kan dit een teken zijn van beginnende dementie. Je kan ook de stappen vergeten die nodig zijn om een taak te voltooien. Het is belangrijk om dit gedrag op te merken en serieus te nemen.

Veranderingen in stemming of gedrag

Het kan zijn dat je prikkelbaarder, depressiever en angstiger wordt als je beginnende dementie hebt. Ook kan je zelfvertrouwen en motivatie afnemen. Deze veranderingen in stemming en gedrag zijn belangrijke indicatoren voor beginnende dementie.

Als je minder interesse toont in je hobby's of activiteiten waar je vroeger plezier aan beleefde, kan dit een indicatie zijn van beginnende dementie. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan dergelijke veranderingen in je interesses.

Veranderingen in persoonlijkheid

Mensen met beginnende dementie kunnen een verandering in persoonlijkheid ervaren. Ze kunnen bijvoorbeeld passiever worden, minder sociaal en gebrek aan initiatief tonen. Het is belangrijk om dit soort veranderingen te herkennen en te bespreken met een zorgverlener.

Moeilijkheden met het nemen van beslissingen

Het kan moeilijk worden om alledaagse beslissingen te nemen als je beginnende dementie hebt. Je kan bijvoorbeeld moeite hebben om te beslissen wat je moet dragen, of wat je voor ontbijt moet eten. Het is belangrijk om deze moeilijkheden serieus te nemen en hulp te zoeken wanneer nodig.

Als je problemen ervaart met het bijhouden van je financiën, zoals het betalen van rekeningen en het beheren van je uitgaven, kan dit wijzen op beginnende dementie. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je merkt dat je problemen hebt met je financiën.

Vermoeidheid en lichamelijke klachten

Vermoeidheid en andere lichamelijke klachten kunnen een symptoom zijn van beginnende dementie. Deze symptomen worden vaak veroorzaakt door het mentale werk dat nodig is om dingen te onthouden en je te concentreren op dagelijkse taken. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en medische hulp in te schakelen als ze aanhouden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.