Beginnende keelpijn? Dit zijn de beste tips om het te voorkomen en te behandelen!

LLara 28 oktober 2023 08:31

Het koude, gure weer kan gemakkelijk leiden tot een zere keel. Ontdek hoe je keelpijn kunt voorkomen of behandelen met praktische en effectieve tips, zoals het zorgen voor voldoende slaap, het handhaven van de luchtvochtigheid in huis en het gorgelen met zout water.

Boost je gezondheid met slaap

Een goede nachtrust kan een grote boost geven aan je gezondheid. Je immuunsysteem heeft baat bij voldoende slaap, waardoor de kans op ziekte en keelpijn aanzienlijk kleiner wordt. Probeer een paar nachten meer dan acht uur achter elkaar te slapen.

Handhaaf de luchtvochtigheid met binnenplanten

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Als de lucht te droog is, kunnen je slijmvliezen uitdrogen en dat kan keelpijn veroorzaken. Zet binnenplanten in je slaapkamer neer, zoals de Sansevieria, Aloë vera, Lepelplant, Calathea of Zamioculcas. Ze zuiveren de lucht en helpen de luchtvochtigheid te handhaven.

Zout water als natuurlijke remedie

Gorgelen met een zoutoplossing kan helpen om slijm op te lossen en keelpijn te voorkomen. Maak je eigen zout water door een theelepel zout in lauwwarm water op te lossen.

Het nemen van een dampbad kan zowel de droge huid als de uitgedroogde slijmvliezen hydrateren. Maak van je badkamer een stoombad door flink heet te douchen met gesloten deuren en ramen, of hang boven een teiltje met heet water met een handdoek over je hoofd. Je kunt kamille, pepermunt- of eucalyptusolie toevoegen aan het bad of teiltje om hoestbuien te voorkomen of te verminderen.

Op een ijsje sabbelen kan verkoeling bieden en de pijn verdoven. Kies voor ijs zonder suiker, citroen of zuivel, want deze ingrediënten kunnen de keel irriteren en de keelpijn verergeren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.