Bekkenbodemproblemen: Laat Schaamte Niet in de Weg Staan van Hulp

LLara 21 augustus 2023 12:13

Bekkenbodemproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij vooral vrouwen, maar velen schamen zich voor hun klachten. In dit artikel leggen we uit dat er geen reden is om je te schamen, en hoe je hulp kunt zoeken.

Het taboe op bekkenbodemproblemen

Op het gebied van bekkenbodemproblemen is er helaas nog steeds een taboe. Mensen vinden het vaak gênant om over hun klachten te praten, en sommigen durven zelfs geen hulp te zoeken. Dat is jammer, want er zijn verschillende oplossingen en behandelingen beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat bekkenbodemproblemen zelden op zichzelf staan. Verzakkingsklachten gaan vaak hand in hand met andere problemen, zoals urineverlies en obstipatie.

De rol van bekkenfysiotherapeuten

Als je last hebt van bekkenbodemproblemen, is het een goed idee om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Deze professionals hebben na de opleiding fysiotherapie nog een master bekkenfysiotherapie gedaan en mogen inwendig onderzoek uitvoeren. Dit is essentieel als je de aard van je bekkenbodemproblemen wil begrijpen. Je kunt ook de website bekkenbodemcheck.nl bezoeken om een algemeen idee te krijgen van de gezondheid van je bekkenbodem.

Het kan verleidelijk zijn om zelf thuis te proberen je bekkenbodem te trainen, maar dit kan juist meer problemen veroorzaken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je de verkeerde spier traint of dat je te hard traint. Bij bekkenbodemproblemen is het net zo belangrijk om te ontspannen als om aan te spannen. Dit wordt vaak vergeten, en daardoor kunnen er juist weer klachten ontstaan. Het is daarom beter om professionele begeleiding te zoeken bij het trainen van je bekkenbodem.

Veel mensen denken dat bekkenbodemproblemen vooral voorkomen bij oudere vrouwen, maar dat is niet het geval. Deze problemen kunnen op elke leeftijd voorkomen. Stress en prestatiedruk kunnen bijvoorbeeld een rol spelen bij het ontstaan van bekkenbodemproblemen. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal, ongeacht je leeftijd.

Overwinnen van schaamte bij bekkenbodemproblemen

Velen die kampen met bekkenbodemproblemen ervaren een grote mate van schaamte. Dit kan een obstakel zijn om hulp te zoeken. Het is echter belangrijk om te weten dat er veel hulp beschikbaar is, en dat professionals er zijn om je te helpen in een veilige en respectvolle omgeving. Laat schaamte dus niet in de weg staan van het vinden van een oplossing voor je problemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.