Besmettelijkheid bij verkoudheid en griep: wat je moet weten

LLara 9 november 2023 11:48

Nu de koudere maanden eraan komen, neemt de kans op verkoudheid en griep toe. Maar wanneer en in welke mate zijn we eigenlijk besmettelijk voor anderen en kunnen we een opkomende verkoudheid nog stoppen?

Verschillen tussen verkoudheid en griep

Met de komst van koelere temperaturen brengen we meer tijd binnenshuis door, wat de kans op het krijgen van een verkoudheid of griep vergroot. Het is echter belangrijk om te weten dat je besmettelijkheid afhangt van het specifieke virus dat je hebt. Onder de vele virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken is bijvoorbeeld het influenzavirus verantwoordelijk voor de griep. Verkouden zijn en griep hebben zijn overigens twee verschillende zaken, je kunt het ene hebben zonder het andere.

Zodra je besmet bent met het influenzavirus, kun je al anderen besmetten, zelfs voordat je symptomen voelt. Het virus komt je lichaam binnen via je neus, nestelt zich in je cellen en begint zich te vermenigvuldigen. Voordat je symptomen krijgt, zit het virus dus al in je neus en vanaf dat moment ben je besmettelijk.

Thuisblijven bij lichte symptomen

Zelfs als je alleen maar milde symptomen ervaart, is het nog steeds het beste om thuis te blijven om de verspreiding van het virus te voorkomen. Hoesten en niezen kunnen de verspreiding van het virus versnellen, dus zelfs als je je niet heel ziek voelt, is het verstandig om rekening te houden met de mensen om je heen. Het is niet mogelijk om een infectie te voorkomen, maar je kunt de kans dat je het virus doorgeeft wel verkleinen door thuis te blijven als je je ziek voelt.

Preventieve maatregelen tegen virusoverdracht

Er bestaan geen universele richtlijnen om de overdracht van het virus te voorkomen, maar er zijn wel enkele maatregelen die kunnen helpen. Zoals we tijdens de coronapandemie hebben geleerd, helpt het om te niezen en hoesten in je elleboog, regelmatig je handen te wassen, afstand te houden en contact met kwetsbare mensen te vermijden.

Als je al symptomen begint te voelen, is het in feite te laat om de ziekte te voorkomen. Het consumeren van extra groente en fruit, of liters gemberthee drinken zal de infectie niet stoppen. Zodra je geïnfecteerd bent, ben je geïnfecteerd. Hoe ziek je wordt, hangt af van je persoonlijke weerstand. Zodra je eenmaal verkouden bent, is het beste advies om het rustig aan te doen en kwetsbare mensen te vermijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.