Besmettingsgevaar: Aziatische tijgermuggen nemen toe in Nederland

LLara 4 augustus 2023 11:28

Het aantal Aziatische tijgermuggen in Nederland blijft stijgen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze insecten kunnen ernstige tropische ziektes overbrengen, waardoor hun groeiende aanwezigheid een gezondheidsrisico vormt.

Groeiende aanwezigheid van tijgermuggen

Het aantal waarnemingen van de Aziatische tijgermug in Nederland blijft stijgen. Dit jaar is deze mug al gespot op twaalf verschillende locaties, waaronder vier woonwijken en acht andere plekken, zoals bandenbedrijven. Dit is een zorgwekkende trend, aangezien de mug tropische ziektes kan overbrengen.

Hoewel de tijgermug al op veel plekken is waargenomen, verwacht de NVWA dat het aantal nog verder zal toenemen. Veel mensen zijn nog op vakantie en deze muggen reizen vaak mee in bagage. Het is dus waarschijnlijk dat het aantal muggen zal stijgen naarmate meer mensen terugkeren van vakantie.

De groei van de tijgermuggenpopulaties wordt niet alleen veroorzaakt door binnenlandse factoren. De toename wordt ook gelinkt aan het herstel van het vakantie- en vrachtverkeer na de coronapandemie. Bovendien speelt de groei van de populaties in populaire vakantielanden zoals Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland een rol.

Oproep NVWA: meld waarnemingen

Om de groei van de tijgermuggenpopulatie in te dammen, vraagt de NVWA burgers om hulp. Als je een tijgermug ziet, wordt je gevraagd om dit te melden. Op deze manier kunnen de muggen zo snel mogelijk bestreden worden, waardoor de kans op het verspreiden van ziektes vermindert.

Hoe herken je een tijgermug?

Het is belangrijk om te weten hoe je een tijgermug kunt herkennen. Deze muggen zijn kleiner dan de gewone mug, zijn zwart met wit en hebben een witte streep op hun rug. Ze leggen hun eitjes graag tegen harde randen en steken voornamelijk overdag. Door deze kenmerken te kennen, kun je een mogelijke tijgermug makkelijker spotten en melden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.