Blauwtong leidt tot grote sterfte onder schapen: 'Liever de wolf'

LLara 14 oktober 2023 11:51

Duizenden schapen zijn reeds overleden ten gevolge van het blauwtongvirus en vele boeren, waaronder schapenhouder Gerrit van den Berg uit Ermelo, weten niet wat ze ertegen kunnen doen. Zelfs na uitgebreide maatregelen, zoals het spannen van klamboes en het voeden van schapen met muggenwerende stoffen, blijft de ziekte om zich heen grijpen.

Grote sterfte door blauwtong

Blauwtong heeft de afgelopen weken een groot aantal schapen het leven gekost. Boeren, inclusief schapenhouder Gerrit van den Berg uit Ermelo, voelen zich machteloos tegen dit virus. Hoewel er maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus te beperken, is de ziekte moeilijk te bestrijden en leidt het tot grote sterfte onder de schapen.

Verspreiding en symptomen van blauwtong

De verspreiding van het blauwtongvirus gebeurt voornamelijk door kleine muggen genaamd knutten. Deze muggen zorgen ervoor dat vooral schapen ernstig getroffen worden. De symptomen van blauwtong zijn onder andere koorts, ontstekingen, problemen met lopen en in sommige gevallen krijgen de schapen een blauwe tong.

Ondanks de hopeloze situatie probeert Gerrit van den Berg, een schapenhouder uit Ermelo, alles binnen zijn macht om de verspreiding van blauwtong tegen te gaan. Hij heeft zijn stallen omgeven door een soort klamboe om te voorkomen dat de muggen binnen kunnen komen. Daarnaast wast hij zijn schapen met citroen en voedt hij ze met knoflookpoeder, geuren waar muggen niet van houden.

Van den Berg benadrukt de moeilijkheid van de situatie, aangezien er momenteel weinig gedaan kan worden tegen het virus. De hoop van de boeren ligt in de ontwikkeling van een vaccin, maar helaas is er op dit moment nog geen effectief vaccin beschikbaar.

Machteloosheid tegenover blauwtong

Van den Berg drukt zijn frustratie en machteloosheid uit door te zeggen dat hij liever een wolf dan blauwtong heeft. Dit onderstreept de ernst van de situatie, aangezien er tenminste iets gedaan kan worden om wolven tegen te houden, maar tegen blauwtong staat men vrijwel machteloos.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.