Blauwtongvirus bedreigt schaapskudde in Drenthe

LLara 11 oktober 2023 15:49

De gevreesde ziekte blauwtong heeft de schaapskudde in Havelte, Drenthe bereikt. De ziekte, die snelle verspreiding kent onder runderen en ernstige gevolgen heeft voor schapen, zorgt voor grote onrust onder veehouders en dierenartsen.

Blauwtongvirus treft schaapskudde

Het blauwtongvirus, een ziekte die zich snel verspreidt onder runderen, heeft de schaapskudde in Havelte bereikt. Dit virus zorgt voor symptomen als blaren in de mond, een opgezwollen kop en ademhalingsproblemen. De herder van de kudde, Jelte Kootstra, verklaarde dat hij zijn hart vasthoudt voor de mogelijke gevolgen van deze uitbraak op zijn kudde van vijfhonderd schapen.

Zorgen om snelle verspreiding virus

De snelle verspreiding van het blauwtongvirus baart niet alleen veehouders, maar ook dierenartsen zorgen. Bernd Hietberg, een dierenarts uit Beilen, geeft aan dat ze in hun praktijk al wekenlang proberen zich voor te bereiden op een mogelijke uitbraak van de ziekte. Ze hebben overleg gehad met veehouders over wat te doen bij een besmetting en nemen de situatie zeer serieus.

Hoewel blauwtong verschillende runderen treft, lijken schapen het zwaarst getroffen te worden. In andere delen van het land waar het virus heerst, sterft soms wel 25 procent van de schapen, volgens dierenarts Hietberg. Dit hakt er enorm in bij de veehouders.

Blauwtong is niet besmettelijk van dier op dier. De ziekte wordt verspreid door knutten, kleine mugjes. De verspreiding gaat snel omdat de mugjes actiever zijn met warm weer. Volgens dierenartsen zou de temperatuur moeten dalen tot tien of acht graden om de verspreiding te vertragen.

Nog geen vaccin tegen blauwtong

Er is momenteel nog geen vaccin dat kan worden gebruikt om blauwtong te voorkomen. In Zuid-Afrika is wel een vaccin ontwikkeld, maar dat wordt pas een half jaar gebruikt en is nog niet voldoende getest op veiligheid om naar Europa gebracht te worden. Het kan dus nog aanzienlijk wat tijd kosten voordat er een bruikbaar vaccin is.

Goede verzorging cruciaal bij blauwtong

Dierenarts Hietbrink gelooft dat goede verzorging veel schade kan voorkomen. Als veehouders er snel bij zijn door koortsremmers en pijnstillers op tijd in te zetten, dan is de kans groter dat de dieren er beter doorheen komen. Ook voeding is een belangrijk aandachtspunt: dieren met een goede vertering hebben meer veerkracht en kunnen een infectie beter weerstaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.