Bloedstolsels: de vergeten schakel in het mysterie van long covid

LLara 1 september 2023 22:52

Nieuw Brits onderzoek suggereert een mogelijke verklaring voor de symptomen van long covid: bloedstolsels. De bevindingen, gebaseerd op een analyse van bijna 1.900 coronapatiënten, bevestigen eerdere Amerikaanse bevindingen, maar leiden niet onmiddellijk tot een nieuwe behandeling.

Bloedstolsels in focus

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Leicester suggereren dat bloedstolsels in de hersenen of longen een verklaring kunnen zijn voor veelvoorkomende symptomen van long covid. Deze bevindingen, gebaseerd op een studie onder bijna 1.900 coronapatiënten in het ziekenhuis, bevestigen eerdere Amerikaanse onderzoekresultaten. De studie wijst erop dat twee bloedeiwitten stolsels een indicatie kunnen geven van de oorzaak van de ziekte.

Doorbloeding en ontstekingsreactie

Bloedstolsels kunnen de werking van bloedvaten beïnvloeden, legt longarts Leon van den Toorn uit. Wanneer de bloedstolling ontregeld is, kan dit van invloed zijn op de werking van de bloedvaatjes, wat kan leiden tot een minder goede doorbloeding van vitale organen zoals de hersenen. Dit kan symptomen veroorzaken bij patiënten met long covid. Ook kunnen de stollingsstoffen zelf een soort ontstekingsreactie veroorzaken, wat bijdraagt aan de klachten.

Een van de meest voorkomende klachten van patiënten met long covid is 'breinmist'. Daniëlle Sluijter beschrijft haar ervaringen met deze aandoening, waarbij ze zich niet kon concentreren en moeite had met het onthouden van woorden. Dit soort symptomen zijn een veelvoorkomend verschijnsel bij long covid.

Hoewel deze bevindingen hoop geven voor de toekomst, zijn er ook bedenkingen. Sluijter vraagt zich af hoe de bevindingen vertaald kunnen worden naar echte hulp en actie. Voorzitter Michael Rutgers van patiëntenorganisatie PostCovidNL merkt op dat het doorgaans veel tijd kost om wetenschappelijke bevindingen om te zetten in een effectief, beschikbaar en betaalbaar medicijn.

Langetermijneffecten van long covid

Longarts Van den Toorn erkent dat de post-covidproblemen nog wel even zullen aanhouden en dat er zeker nog mensen zijn die de komende jaren nog problemen zullen ondervinden. Het is nog onzeker of de onderzoeksresultaten op tijd zullen leiden tot effectieve behandelingen voor de meerderheid van de patiënten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.