Borstkanker testen nu vergoed: minder onnodige chemotherapie

LLara 30 oktober 2023 19:02

Tests die het risico op terugkeer van borstkanker bij vrouwen boven de vijftig jaar kunnen voorspellen, worden nu vergoed door de basiszorgverzekering. Dit kan jaarlijks honderden vrouwen veilig af laten zien van chemotherapie.

Vergoeding voor borstkankertesten

Dankzij deze verandering in de basiszorgverzekering kunnen jaarlijks zo'n vijfhonderd vrouwen de zware behandeling van chemotherapie vermijden. De tests zijn bedoeld voor vrouwen boven de vijftig jaar met beginnende borstkanker en specifieke tumorkenmerken. De vergoeding kan leiden tot een kwalitatief beter leven voor deze vrouwen, zonder de angst voor de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie.

De tests die nu worden vergoed, MammaPrint en Oncotype DX, zijn ontworpen om de genetische samenstelling van de tumor te beoordelen. Op basis daarvan wordt het risico op terugkeer van de kanker bepaald. Deze tests zijn een aanvulling op de standaard risicobeoordeling en geven vrouwen meer inzicht in de mogelijke uitkomsten van hun ziekte.

Minder overbehandeling, efficiëntere inzet

Bijkomend voordeel van deze tests is de potentiële vermindering van onnodige zorgkosten en een efficiëntere inzet van het zorgpersoneel. Door overbehandeling te voorkomen, worden middelen en tijd van zorgprofessionals bespaard, wat leidt tot een effectievere gezondheidszorg voor iedereen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.