
Veel mensen genieten van een zongebruinde huid, maar bestaat er een manier om een mooi kleurtje te krijgen zonder het risico op huidkanker te vergroten? We bekijken de feiten en ontkrachten enkele mythes rond zonnen en huidkanker.
Waarom wordt onze huid bruin?
Een stralende, zongebruinde huid wordt vaak geassocieerd met gezondheid en vitaliteit. Maar het is belangrijk om te onthouden dat een bruine huid simpelweg betekent dat het lichaam is blootgesteld aan meer ultraviolette (UV) straling dan gewoonlijk. Dit leidt tot een verhoogde productie van het pigment melanine, dat de huid beschermt door UV-stralen te absorberen en te voorkomen dat ze DNA vernietigen en huidcellen in kankercellen veranderen. Maar ondanks deze bescherming, is bruin worden niet zonder risico.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat een bruine huid 'gezonder' is dan een bleke huid. In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Het bruinen van de huid is een teken dat de huid al is beschadigd door de UV-stralen van de zon. Deze schade stimuleert de productie van melanine, maar kan ook leiden tot DNA-schade die zich kan ontwikkelen tot huidkanker. Het is dus cruciaal om je huid goed te beschermen tegen de zon, ongeacht je huidkleur.
Melanine vs. Zonnebrandcrème
Hoewel melanine een belangrijke rol speelt in de bescherming van onze huid tegen UV-stralen, biedt het geen volledige bescherming. De zonbeschermingsfactor (SPF) van melanine wordt geschat op slechts 2-4, wat betekent dat het 50-75% van de UV-stralen absorbeert. Dit is aanzienlijk minder dan de 93% bescherming die wordt geboden door een zonnebrandcrème met factor 15 of hoger. Daarom is het essentieel om altijd een geschikte zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs als je al een gebruinde huid hebt.