Buikvet kan soms beschermen tegen diabetes, zegt studie

LLara 4 augustus 2023 08:12

Een recente studie suggereert dat buikvet in zeldzame gevallen een beschermend effect kan hebben tegen diabetes type 2. De studie onderzoekt het idee van 'metabool gezond overgewicht' en hoe genetische variaties hierin een rol kunnen spelen.

Buikvet kan beschermen tegen diabetes

Wetenschappers van de University of Virginia hebben een verrassende ontdekking gedaan in hun onderzoek naar de link tussen buikvet en diabetes. In zeldzame gevallen kan een factor die bijdraagt aan het ontwikkelen van buikvet, iemands risico op diabetes type 2 juist verlagen. Deze bevinding draagt bij aan een groeiend begrip van wat 'metabool gezond overgewicht' wordt genoemd - een toestand waarbij sommige mensen met overgewicht niet de verwachte gezondheidsrisico's ervaren.

Onverwachte rol van genetische variaties

Het onderzoeksteam onderzocht verschillende genetische variaties die het risico op het ontwikkelen van buikvet kunnen verhogen. Ze ontdekten dat vijf van deze genetische variaties een onverwachte rol spelen - ze verminderen de kans op diabetes type 2. Deze bevindingen brengen ons dichter bij het begrijpen van de complexe interactie tussen genetica, lichaamsgewicht en gezondheid.

Hoewel deze studie een nieuwe kijk op de relatie tussen buikvet en diabetes biedt, blijft het belangrijk om te onthouden dat verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2. Naast genetische factoren dragen overgewicht en een gebrek aan fysieke activiteit bij aan de ontwikkeling van deze ziekte. Het behoud van een gezond dieet en voldoende fysieke activiteit is essentieel voor de preventie van diabetes type 2.

Risicobeoordeling metabool syndroom moet breder

De onderzoekers benadrukken dat er meer factoren in overweging genomen moeten worden bij het beoordelen van het risico op metabool syndroom - een aandoening die het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Naast de heup- en tailleomvang van patiënten zouden artsen ook naar genetische factoren moeten kijken. Dit zou artsen in de toekomst kunnen helpen om patiënten beter te adviseren en te behandelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.