Celstraf voor Indonesische farmaceutische leiders na dodelijke hoestdrank

LLara 2 november 2023 09:18

De directeur en drie leidinggevenden van een Indonesisch farmaceutisch bedrijf zijn tot twee jaar cel veroordeeld, omdat hun hoestdrank meer dan 200 kinderen het leven kostte. Het bedrijf had een giftige stof, ethyleenglycol, in de hoestdrank gemengd.

Leidinggevenden farmaceutisch bedrijf veroordeeld

In een baanbrekend besluit zijn de directeur en drie andere leidinggevenden van het Indonesische geneesmiddelenbedrijf, Afi Farma, veroordeeld tot twee jaar cel. Dit is een zeldzaam geval waarin topfiguren uit de farmaceutische industrie strafrechtelijk worden vervolgd voor de gevolgen van hun producten. Naast de gevangenisstraf moeten ze ook elk een boete betalen van ongeveer 60.000 euro.

Dodelijk ingrediënt in hoestdrank

De hoestdrank van Afi Farma was vermengd met ethyleenglycol, een stof die normaal gesproken te vinden is in verf en remvloeistof. Het is bekend dat deze stof ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder nier- en leverproblemen. Het is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen, wat tragisch genoeg heeft geleid tot de dood van meer dan 200 kinderen.

In een poging om de verantwoordelijkheid te ontlopen, wees Afi Farma naar zijn leverancier. Die zou de gevaarlijke stof ethyleenglycol hebben geleverd, terwijl het bedrijf het veiliger propyleenglycol had besteld. Desalniettemin had Afi Farma de ingrediënten zelf niet getest, wat leidde tot de tragedie.

Tragische kindersterfte door giftige hoestdrank

Sinds 2022 heeft de giftige hoestdrank meer dan 200 Indonesische kinderen het leven gekost, meestal kinderen jonger dan vijf jaar. Ze stierven aan acuut nierfalen als gevolg van de vergiftiging. De tragedie beperkte zich echter niet tot Indonesië. Ook in Gambia en Oezbekistan leidde het gebruik van deze hoestdrank tot de dood van kinderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.