Chinese 'genwetenschapper' die babygenen manipuleerde, weer actief in laboratorium

LLara 2 april 2024 07:01

He Jiankui, de Chinese wetenschapper die eerder werd veroordeeld voor het manipuleren van babygenen, is weer actief in een laboratorium na zijn vrijlating uit de gevangenis. Zijn nieuwe onderzoeksinteresses richten zich op ziektes zoals Alzheimer en Duchenne.

Ongeoorloofde genmanipulatie leidt tot veroordeling

In 2018 baarde He Jiankui opzien door te beweren dat hij de gentechnologie CRISPR-Cas9 had gebruikt om de genen van een tweeling te manipuleren, waardoor ze resistent werden tegen HIV. Zijn handelingen werden wereldwijd als gevaarlijk en onethisch beschouwd. De Chinese autoriteiten reageerden snel met de uitspraak dat Jiankui op eigen initiatief en met eigen financiering had gehandeld. In 2019 werd hij veroordeeld tot 3 jaar celstraf wegens het niet naleven van medische richtlijnen.

Nieuwe onderzoeksrichting na vrijlating

Sinds zijn vrijlating heeft Jiankui zijn onderzoeksfocus verlegd. In verschillende door hem opgezette laboratoria in China richt hij zich nu op ziektes zoals Alzheimer en Duchenne. Hij hoopt deze aandoeningen met behulp van gentherapie te kunnen behandelen. Het is duidelijk dat ondanks de controverse en veroordeling, Jiankui vastbesloten blijft om zijn bijdrage te leveren aan de gentherapie. Hij heeft altijd volgehouden dat hij trots is op zijn eerdere omstreden onderzoek en gelooft dat de samenleving het uiteindelijk zal accepteren.

In reactie op speculaties over zijn huidige werk, stelt Jiankui duidelijk dat hij geen plannen heeft om genetisch gemanipuleerde baby's te maken. Hij benadrukt dat zijn huidige onderzoek wordt uitgevoerd met afgedankte menselijke embryo's, en dat hij zich strikt houdt aan zowel binnenlandse als internationale regels. Dit suggereert dat hij heeft geleerd van zijn eerdere misstappen en nu zorgvuldiger omgaat met de ethische aspecten van zijn onderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.