Condooms niet populair onder Groningse studenten: SOA's in opmars

LLara 17 augustus 2023 11:43

Het gebruik van condooms onder studenten in Groningen neemt af, terwijl het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) juist toeneemt. Dat blijkt uit gesprekken die de GGD houdt tijdens de KEI-kroegentocht.

GGD strijdt tegen opkomst van SOA's

Tijdens de KEI-kroegentocht in Groningen zijn de GGD-verpleegkundigen actief in gesprek met studenten over het belang van het gebruik van condooms om het stijgende aantal SOA's, met name gonorroe, te bestrijden. Ze stimuleren de studenten om gratis condooms mee te nemen en open te zijn over hun seksuele gezondheid. Men merkt dat studenten hier in het algemeen open voor staan, mede door het ontspannen sfeertje van de kroegentocht.

Dalend condoomgebruik bij mensen in relaties

Er wordt opgemerkt dat het gebruik van condooms afneemt, vooral bij mensen die al in een relatie zijn, zoals het stel Anila en Patrick dat aan de stand deelnemen. Daarnaast merkt Anila op dat ze ook geen condooms gebruikte voordat ze een relatie had, want ze had ze nooit bij haar en jongens vaak ook niet. Ze geeft toe bewust te zijn van de risico's, maar in de hitte van het moment deed dat er voor haar niet toe.

Stijgend aantal SOA's en zwangerschapstesten

De verpleegkundigen van de GGD zien een stijging van het aantal SOA's in hun spreekkamers, en delen ook steeds meer zwangerschapstesten uit. Volgens verpleegkundige Suzanne Tapper kan dit verband houden met het afnemende gebruik van condooms. Ze merkt ook op dat ze op sociale media ziet dat vrouwen steeds vaker van anticonceptie afstappen en hier openlijk over praten.

Esmée, een 19-jarige student, geeft toe dat ze onlangs weer seks heeft gehad met iemand na haar breuk, maar geen condoom heeft gebruikt ondanks dat ze aan de pil is. Ze erkent dat ze voor de seks een kort gesprek hadden over hun vorige bedpartners, maar geen condoom wilde gebruiken om 'het moment niet te verpesten'. Dit toont aan dat er bij studenten een neiging bestaat om condooms te vermijden, zelfs als ze zich bewust zijn van de risico's van SOA's.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.