Corona komt terug: hoe erg is het nu echt?

LLara 6 november 2023 17:32

Met de toenemende kou en nattigheid zien we steeds vaker collega's die zich ziek melden door corona. Maar hoe ernstig is de huidige situatie? Wat weten we over de huidige variant en is testen nog noodzakelijk? Dit zijn de stand van zaken.

Toename van corona gevallen in het najaar

Hoewel we in juli slechts 40 corona gevallen in het ziekenhuis hadden, is dat aantal in november gestegen naar 466. Dit is volgens Harald Wychgel, woordvoerder bij het RIVM, logisch omdat het najaar het 'luchtwegseizoen' is en corona een luchtwegvirus is. Desondanks zijn de ziekenhuisopnames nog steeds minder dan in maart dit jaar en gaat het beter dan in 2022 en 2021.

Huidige coronavariant: niet ziekmakender

Volgens Wychgel is de coronavariant omikron XBB, en de subvarianten daarvan, de meest voorkomende. Er zijn echter geen aanwijzingen dat deze varianten ernstiger ziektes veroorzaken dan de eerdere. De ziekteverschijnselen zijn nog steeds de bekende symptomen zoals hoesten, niezen, keelpijn, loopneus, benauwdheid, koorts en eventueel moeheid en spierpijn.

Wychgel stelt dat het niet langer nodig is om zelf een coronatest te doen. We moeten corona net als elke andere luchtweginfectie behandelen. Wanneer je ziek bent, is het advies om thuis te blijven en contacten met risicogroepen te vermijden. Het is ook belangrijk om binnen te niezen en hoesten en ruimtes te ventileren om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Nieuwe vaccinatieronde voor risicogroepen

Sinds vorige maand is er een nieuwe vaccinatieronde gestart voor verschillende risicogroepen, waaronder zwangere vrouwen, 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact en mensen die jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd, kunnen een coronaprik halen. Volgens Wychgel willen we dat iedereen gevaccineerd is voordat het virus zijn piek bereikt in de herfst of winter.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.