Coronavirus herhaalvaccinatie: wie komt in aanmerking en waarom?

LLara 20 september 2023 17:23

Terwijl de grootschalige vaccinatiecampagnes achter ons liggen, ontvangen 4,8 miljoen Nederlanders deze week een uitnodiging voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Maar wie zijn deze mensen en waarom hebben ze deze prik nodig?

Wie komt in aanmerking voor de herhaalprik?

Het RIVM heeft deze week een uitnodiging voor een herhaalprik tegen het coronavirus gestuurd naar 4,8 miljoen Nederlanders. Deze groep omvat 60-plussers, mensen die ziek zijn of een verlaagd immuunsysteem hebben, zwangere vrouwen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. Niet iedereen binnen deze groep zal echter daadwerkelijk de prik halen.

De meningen over het opnieuw vaccineren zijn verdeeld. Sommige mensen, zoals Ria Tilburg (72) uit Helmond, zijn vastbesloten om de herhaalprik te halen. Anderen, zoals Aukje Westerhof (77) uit Groningen, hebben besloten dat ze zich niet meer laten vaccineren na eerdere vaccinaties en persoonlijke ervaringen met het virus.

Het aangepaste vaccin voor de herhaalprik biedt volgens vaccinoloog Ben van der Zeijst acht keer betere bescherming dan de vorige vaccins. Hij stelt echter dat de meerwaarde van de herhaalprik kleiner is bij mensen die al meerdere keren zijn gevaccineerd en dus al goed beschermd zijn. Door de hoge basisimmuniteit is de urgentie van het aanbieden van het vaccin volgens hem mogelijk verminderd.

Huidige stand van zaken met betrekking tot coronabesmettingen

Het RIVM heeft minder gedetailleerde gegevens over het aantal coronabesmettingen dan voorheen, omdat er nu minder teststraten zijn. Het is daarom moeilijk om het exacte aantal huidige besmettingen te bepalen. Uit metingen van virusdeeltjes in het rioolwater blijkt echter dat het aantal besmettingen lijkt te dalen.

Vaccinatiecijfers in Nederland

Volgens gegevens van het RIVM hebben in Nederland 12.371.902 mensen hun basisvaccinatie gehad met het Janssen-vaccin, BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, of met verschillende vaccins. Daarnaast hebben 4.182.758 mensen een herhaalprik gekregen. Deze cijfers zijn actueel tot en met 27 augustus 2023.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.