Dalende vaccinatiegraad baart kinderopvang zorgen: 'Uitsluiting van ongevaccineerde kinderen nodig'

LLara 15 maart 2024 07:46

De dalende vaccinatiegraad in Nederland baart kinderopvangorganisaties zorgen. Gevreesd wordt voor uitbraken van ernstige ziekten. Sommige organisaties roepen op om kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren.

Dalende vaccinatiegraad baart zorgen

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), waarschuwt voor uitbraken van ziekten door de dalende vaccinatiegraad. Volgens Jellesma is het niet de vraag óf er een uitbraak komt, maar wanneer deze plaatsvindt. De vaccinatiegraad in Den Haag is bijvoorbeeld nog nooit zo laag geweest als nu, en geen enkele wijk haalt nog de minimaal nodige vaccinatiegraad van 90 procent. Deze zorgwekkende trend is ook in andere steden zichtbaar.

Groei van vaccinatiesceptici

Naast religieuze redenen voor het niet-vaccineren van kinderen is er een groeiende groep vaccinatiesceptici bijgekomen. Gedragspsycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat vooral hoogopgeleide stadsbewoners met een spirituele overtuiging tegen vaccinaties zijn. Ook de coronapandemie heeft het aantal vaccinatiesceptici doen toenemen. Op social media vinden twijfelende ouders talloze blogs en video's die beweren dat vaccinaties schadelijk zijn, waardoor de twijfel alleen maar wordt versterkt.

Ongevaccineerde kinderen geweigerd

Bij sommige kinderopvangverblijven zijn ongevaccineerde kinderen al niet meer welkom. Zo accepteert kinderopvang Berend Botje geen kinderen ouder dan veertien maanden die niet tegen de mazelen zijn ingeënt. Directeur Gaby Alberts stelt dat baby's onder de veertien maanden zeer kwetsbaar zijn voor mazelen en dat hun ouders hen hier nog niet tegen kunnen beschermen. Om hun locaties zo veilig mogelijk te houden, weigeren ze daarom niet-ingeënte kinderen.

Het is momenteel onduidelijk of kinderopvangorganisaties wettelijk gezien ongevaccineerde kinderen mogen weigeren. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft aan Nieuwsuur laten weten dat het niet van plan is om in de wet vast te leggen dat niet-ingeënte kinderen geweigerd kunnen worden. Dit brengt kinderopvangorganisaties in een lastig parket, omdat zij worstelen met hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid en veiligheid van alle kinderen op hun locaties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.