Daling in Nieuwe Blauwtong Besmettingen

LLara 24 november 2023 07:02

Het aantal nieuwe blauwtong besmettingen in Nederlandse bedrijven neemt af, volgens de laatste gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze daling is mogelijk te wijten aan het koudere weer.

Afname in nieuwe besmettingen

Recente gegevens tonen een afname van het aantal nieuwe bedrijven met blauwtong besmettingen in Nederland. Deze daling is bijzonder merkbaar tussen 15 en 22 november, waar slechts 196 nieuwe locaties werden toegevoegd, vergeleken met 620 locaties in de week daarvoor.

Totaal aantal besmettingen blijft hoog

Hoewel er een daling is in nieuwe besmettingen, blijft het totale aantal besmette locaties hoog. Op 22 november waren er 5.593 locaties met blauwtong besmettingen. Dit totaal omvat zowel klinisch positieve gevallen als besmettingen die met een PCR-test zijn vastgesteld.

Ondanks de algemene daling zijn er nog steeds hotspots waar de besmettingen geconcentreerd zijn. Dalfsen in Overijssel is zo'n locatie met de meeste besmettingen, gevolgd door Reeuwijk, Bodegraven, Zwolle en Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland.

Verband tussen weer en besmettingen

Een mogelijke oorzaak voor de afname van nieuwe besmettingen is het koudere weer. Knutten, de insecten die de ziekte overbrengen, kunnen een milde winter overleven, waardoor de kans bestaat dat de veeziekte na de winter nog steeds aanwezig is.

Hoewel blauwtong voornamelijk schapen treft, lopen ook geiten, runderen, hertachtigen en sommige dierentuindieren het risico op een besmetting. Begin september werd de ziekte voor het eerst sinds 2009 weer in Nederland vastgesteld bij vier schapenhouderijen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.