De angst voor Covid-19: een strategie om vaccinatiegraad te verhogen

LLara 17 september 2023 10:56

Terwijl we richting de herfst gaan, groeit de angst voor Covid-19 weer. De strategie lijkt gericht op het verhogen van de vaccinatiegraad. Maar is dit de beste aanpak? Laten we eens kijken naar de situatie in zowel de VS als Nederland.

Strategie: Angst gebruiken om vaccinatieniveau te verhogen

De angst voor Covid-19 is een strategie die gebruikt wordt om een zo hoog mogelijk vaccinatie-niveau te bereiken. We kunnen verwachten dat er ook oproepen tot andere maatregelen zullen komen. Het is interessant om te kijken hoe deze situatie zich zal ontwikkelen en welke invloed de verkiezingscampagne hierop zal hebben.

In de Verenigde Staten heeft de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) geadviseerd dat iedereen van 6 maanden en ouder een nieuwe corona-vaccinatie moet nemen. Dit advies is gebaseerd op de overtuiging dat iedereen een aanzienlijk risico loopt op Covid-19 en dat vaccinatie de enige redding is.

In een nieuwe wending wordt de vaccinatiecampagne in de VS niet meer direct door de Amerikaanse overheid betaald. In plaats daarvan wordt deze nu gefinancierd door verzekeringsmaatschappijen en verschillende overheidsfondsen voor specifieke groepen. Mensen die niet tot deze groepen behoren en niet verzekerd zijn, moeten de kosten zelf dragen.

Nederlands vaccinatieadvies: gericht op risicogroepen

In tegenstelling tot de VS, is het vaccinatieadvies in Nederland anders. Hier wordt de boostervaccinatie aanbevolen voor specifieke groepen: 60-plussers, zwangere vrouwen, zorgmedewerkers en anderen met een hoog medisch risico. Desondanks begint de trend van het aanwakkeren van angst, zoals in de VS, ook in Nederland zichtbaar te worden.

Angst als strategisch middel voor vaccinatie

Het is duidelijk dat angst opnieuw wordt ingezet als een strategisch middel om mensen aan te zetten tot vaccinatie. Daarbij wordt er weinig aandacht besteed aan de mogelijkheid om besloten ruimtes veiliger te maken, ondanks dat het risico om besmet te raken met virussen in de herfst en winter groter is in deze ruimtes. Het lijkt erop dat vaccinatie als enige oplossing wordt gepresenteerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.