De gratis HPV-prikken zijn voorbij: wat nu?

LLara 31 mei 2024 10:31

Het gratis HPV-vaccinatieprogramma voor jongvolwassenen tussen 19 en 27 jaar is afgelopen. Wie zich nu laat vaccineren, moet 175 euro per prik betalen. Maar waarom was er zo'n drastische toename in afspraken en wat betekent dit voor de toekomst?

Explosieve stijging vaccinatieafspraken

In de laatste weken van de gratis HPV-inhaalcampagne heeft er een opmerkelijke stijging plaatsgevonden in het aantal vaccinatieafspraken. Vooral bij de GGD Twente en GGD IJsselland was deze trend zeer duidelijk: in Twente is het aantal afspraken zelfs verdrievoudigd.

Ondanks de recente toename, zijn de algehele opkomstpercentages voor de HPV-vaccinaties niet indrukwekkend. In IJsselland heeft slechts 29 procent van de opgeroepen jongeren beide prikken gehaald. In Twente ligt dit percentage nog lager, met 17,5 procent.

Belang van het HPV-vaccin

Het is belangrijk om te onthouden waarom het HPV-vaccin zo belangrijk is voor de gezondheid. Het vaccin kan het risico op zes verschillende soorten kanker verminderen, waaronder kanker in de mond- en keelholte en aan verschillende geslachtsorganen.

Einde van de gratis inhaalcampagne

De recent afgelopen inhaalcampagne was specifiek gericht op jongvolwassenen tussen 19 en 27 jaar die de HPV-vaccinatie nog niet hadden gehaald. Nu deze campagne afgelopen is, moeten deze individuen 175 euro per vaccinatie betalen als ze zich alsnog willen laten inenten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.