De harde realiteit van euthanasie: psychisch lijden en lange wachtlijsten

LLara 10 augustus 2023 10:27

De 28-jarige Zoraya Ter Beek heeft na jaren van psychisch lijden gekozen voor euthanasie. Ze stuitte echter op een wachtlijst van ruim tweeëneenhalf jaar. Haar verhaal werpt licht op de uitdagingen binnen de Nederlandse gezondheidszorg aangaande euthanasie en psychisch lijden.

Lange wachtlijsten voor euthanasie

Na een langdurige strijd met psychisch lijden, heeft Zoraya Ter Beek de moeilijke beslissing genomen om voor euthanasie te kiezen. Ondanks haar vastberadenheid om een einde te maken aan haar lijden, wordt ze geconfronteerd met een uitdaging die veel anderen ook tegenkomen: de lange wachtlijsten voor euthanasie. Het Expertisecentrum Euthanasie bevestigt dat deze wachtlijsten blijven groeien, een trend die zorgen baart binnen de gezondheidssector.

Toename in euthanasie aanvragen door psychisch lijden

De wachttijd voor euthanasie kan sterk variëren. Hoewel enkele weken tot ruim twee jaar een brede range lijkt, is het duidelijk dat de wachttijd voor diegenen die lijden aan psychische aandoeningen aan de lange kant zit. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het groeiend aantal patiënten dat lijdt aan psychische aandoeningen en het tekort aan psychiaters in Nederland.

Zoraya's traject naar euthanasie is nu in een cruciale fase beland. Ze zal veel gesprekken hebben met een team bestaande uit artsen, verpleegkundigen en psychiaters. In deze gesprekken zal beoordeeld worden of ze voldoet aan de zes wettelijke voorwaarden voor euthanasie bij psychisch lijden. Deze fase benadrukt het zorgvuldige en doordachte proces dat euthanasie in Nederland is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.