De hete trend: Pepers, een smaakexplosie met een vleugje gevaar

LLara 8 november 2023 08:32

Steeds meer mensen ontdekken de wereld van hete pepers, van eetwedstrijden tot dagelijkse maaltijden. Maar deze trend komt met zowel voordelen als valkuilen.

Hete pepers winnen aan populariteit

Het lijkt erop dat hete pepers steeds meer in de smaak vallen. Niet alleen de markt voor deze pittige vruchten groeit, maar ook het aantal eetwedstrijden waarbij het doel is zo veel mogelijk hete pepers te consumeren neemt toe. Volgens Tom Schilders, organisator van Dutch Chili Fest, worden hun wedstrijden steeds sneller uitverkocht en staan er zelfs mensen op de reservelijst.

Wat opvalt is dat sommige deelnemers aan deze pittige eetwedstrijden een verslavingsverleden hebben. Volgens Schilders komt er bij het eten van hete pepers een soortgelijke stof vrij in de hersenen als bij drugs. Oane de Graaf, winnaar van de laatste wedstrijd, beaamt dit en zegt dat het eten van pepers hem een soortgelijke 'high' geeft als drugs, alleen zonder de schadelijke gezondheidseffecten.

Capsaïcine: de gezondheidsvoordelen van pepers

Volgens cardioloog Leonard Hofstra zijn er ook gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van gekruid voedsel. De stof capsaïcine, die pepers hun hitte geeft, zou het metabolisme kunnen versnellen en bescherming kunnen bieden tegen obesitas door het 'bruine vet' in het lichaam te activeren, dat helpt bij het verbranden van calorieën.

De donkere kant van pepers: overconsumptie en risico's

Het eten van hete pepers is echter niet zonder risico's. Hofstra waarschuwt dat bij overconsumptie klachten zoals buikpijn, diarree en misselijkheid kunnen optreden. In extreme gevallen kunnen er zelfs krampen in de kransslagader ontstaan, wat kan leiden tot een hartinfarct.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.