De impact van cola op je gezondheid: Wat je moet weten

LLara 30 augustus 2023 20:58

Iedereen weet dat cola geen gezonde drank is, maar wat doet het precies met je lichaam? En hoeveel cola kun je veilig drinken? Dit artikel ontrafelt de mysterieuze inhoud van dit populaire frisdrankje en de mogelijke gevolgen voor je gezondheid.

Wat zit er in cola?

Cola is een van die drankjes die we allemaal kennen en velen van ons houden van de smaak, ondanks dat we weten dat het niet gezond is. Volgens voedingsdeskundige Eric de Maerteleire bevat de zoete, koolzuurhoudende drank een aantal ingrediënten die verre van gezond zijn. Achter het mysterie van de bruine kleur en de tintelende sensatie schuilt een cocktail van ingrediënten die mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid.

De suikerbom in cola

Hoewel de zoete smaak van cola aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om te weten dat deze grotendeels te danken is aan toegevoegde suikers. Met een indrukwekkende acht suikerklontjes per blikje, is cola een echte suikerbom. En de suiker in cola is niet gewoon suiker, maar vaak fructose-glucosestroop, een type suiker dat zelfs zoeter is dan de suiker die we in onze koffie of thee doen. Bovendien is dit type suikerstroop goedkoper, waardoor het een populair ingrediënt is voor frisdrankfabrikanten.

De gezondheidsrisico's van te veel cola

Cola is niet alleen rijk aan suiker, maar het bevat ook meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogen we per dag maar 5% van onze dagelijkse caloriebehoefte uit toegevoegde suikers halen. Dat betekent dat één blikje cola al te veel is. En de gevolgen zijn niet mals: overtollige suiker die niet door ons lichaam wordt verbrand, kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus duidelijk dat de liefde voor cola een hoge prijs kan hebben voor onze gezondheid.

Suiker is niet het enige zorgwekkende ingrediënt in cola. Het drankje bevat ook fosforzuur, dat bij overmatige inname kan leiden tot botontkalking of osteoporose. Dit is vooral een risico voor vrouwen na de menopauze. Daarnaast is cola ook schadelijk voor je tanden. Het zuur in het drankje, samen met het hoge suikergehalte, vergroot de kans op gaatjes en parodontitis. Het is dus duidelijk dat cola niet alleen je taille, maar ook je tanden kan aantasten.

Voor diegenen die denken dat ze de gezondheidsrisico's van cola kunnen omzeilen door over te stappen op light of zero varianten, is het nieuws niet zo goed. Hoewel deze versies geen suiker bevatten en in plaats daarvan zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K gebruiken, is er geen sterk wetenschappelijk bewijs dat ze een gezondere keuze zijn. Er zijn zelfs studies die suggereren dat regelmatig gebruik van zero-frisdranken de darmflora negatief kan beïnvloeden. Het lijkt er dus op dat er geen gemakkelijke uitweg is als het gaat om de gezondheidsrisico's van cola.

Hoeveel cola is veilig?

Hoewel cola ongetwijfeld een heerlijke en verfrissende drank kan zijn, benadrukt de Maerteleire het belang van matiging. Ons lichaam kan wel omgaan met een occasioneel glaasje, maar het is het beste om de inname te beperken tot één of twee blikjes per week. Het is altijd beter om veilige en gezonde keuzes te maken als het gaat om onze voeding, en helaas valt cola daar niet onder.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.