De invloed van licht op muggen: een hernieuwde kijk

LLara 13 augustus 2023 08:02

Zijn muggen aangetrokken tot licht of niet? Nieuwe studies leiden tot een genuanceerd beeld, waarbij visuele contrasten en omgevingsfactoren even belangrijk blijken te zijn als licht. Blijf lezen voor een grondige bespreking van deze fascinerende kwestie.

De ware 'lokstoffen' voor muggen

Muggen volgen primair de uitgeademde koolstofdioxide, lichaamsgeur en warmte om hun doel te bereiken, niet het licht. Toch spelen visuele contrasten een rol bij het beïnvloeden van hun vlieggedrag. Het is echter belangrijk om te vermelden dat er nog steeds veel is dat we niet begrijpen over deze complexe interacties.

Interessant genoeg suggereert onderzoek dat er een verband bestaat tussen licht en de aanwezigheid van muggen in huizen. Huizen die vanaf de buitenkant verlicht zijn, hebben een significant hogere kans (84%) om muggen aan te trekken dan huizen die niet verlicht zijn. Dit betekent echter niet dat licht de enige of belangrijkste factor is.

Invloed van ventilatie op muggen

Een andere belangrijke bevinding is de rol van ventilatie. Onderzoek toont aan dat de kans op het binnenkomen van een mug in goed geventileerde huizen 99% lager is dan in slecht geventileerde huizen. Dit suggereert dat een goede ventilatie, die de temperatuur en het koolstofdioxidegehalte verlaagt, een krachtig middel kan zijn om muggen buiten de deur te houden.

Interactie tussen verschillende prikkels

De interactie tussen verschillende stimuli is een ander belangrijk punt. Onderzoekers hebben ontdekt dat licht, geur en koolstofdioxide elkaar moduleren. Dat wil zeggen, de reactie van de mug op één prikkel kan worden beïnvloed door de aan- of afwezigheid van een andere prikkel. Dit draagt bij aan het complexe gedrag van muggen in reactie op hun omgeving.

Ondanks alle nuances blijkt uit de onderzoeken dat muggen geen licht nodig hebben om hun doel te vinden. Ze kunnen hun doel prima in het donker vinden. Echter, visuele prikkels, zoals licht en contrast, kunnen hen helpen om efficiënter op hun doel af te vliegen, wat een interessante bevinding is voor toekomstig onderzoek en mogelijke preventieve maatregelen tegen muggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.