
Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt minstens een keer de diagnose kanker in hun leven. Deze kans is gestegen van 1 op 3 naar 1 op 2 sinds 1990. De stijging is te wijten aan verschillende factoren, waaronder een langere levensverwachting en veranderingen in levensstijl.
Stijging van kankerdiagnose
Volgens onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is de kans op een diagnose van kanker in Nederland aanzienlijk gestegen sinds 1990. Het gaat nu om 54% van de mannen en 47% van de vrouwen. Deze stijging is een toename van 14 procentpunt ten opzichte van 30 jaar geleden, toen de kans 1 op 3 was.
Langere levensverwachting en veranderende levensstijl
De stijging in de kans op kanker wordt deels verklaard door het feit dat we gemiddeld ouder worden - 7 jaar voor mannen en 3,5 jaar voor vrouwen sinds 1990. Dit verlengt de periode waarin een kankerdiagnose kan worden gesteld. Ook veranderingen in levensstijl, zoals meer blootstelling aan zonlicht en een toename van overgewicht, hebben geleid tot een hogere kans op bepaalde soorten kanker, zoals melanoom en lever-, galweg-, slokdarm- en nierkanker.
De afgelopen 30 jaar zijn er ook verbeteringen aangebracht in het onderzoek naar en de diagnose van kanker. Artsen kunnen nu betere bloedonderzoeken uitvoeren en scans maken dan vroeger, waardoor meer mensen een kankerdiagnose krijgen. Hoewel dit betekent dat de kans op een diagnose is gestegen, betekent het ook dat er meer mogelijkheden zijn om de ziekte in een vroeg stadium te detecteren en te behandelen.