De kracht van woede: Nieuw onderzoek plaatst vraagtekens bij 'toxic positivity'

LLara 3 november 2023 21:46

Woede kan effectiever zijn dan voortdurend optimisme bij het bereiken van doelen, aldus nieuw onderzoek. Deze bevinding biedt een fris tegenwicht aan de algemene trend van 'toxic positivity', die het onderdrukken van negatieve emoties en een voortdurende focus op positiviteit promoot.

De nuttige kant van woede

Nieuw onderzoek van de Texas A&M University, gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology, suggereert dat woede nuttig kan zijn bij het overwinnen van obstakels en het bereiken van doelen. Dit komt niet alleen omdat je je emoties minder onderdrukt, maar ook omdat de processen in de hersenen anders werken wanneer je boos bent.

Het idee om altijd positief te zijn en negatieve emoties te onderdrukken - vaak aangeduid als 'toxic positivity' - is volgens sommigen niet altijd helpend. Het kan ongezond zijn om negatieve emoties te negeren en alleen maar te focussen op de positieve. Het is belangrijk om een gebalanceerde mix van emoties te hebben voor een vervullend en op lange termijn positiever leven.

Woede als probleemoplosser

Het onderzoek ontdekte ook dat woede kan helpen bij het oplossen van problemen. In een reeks experimenten hielp woede de studenten van de universiteit om meer puzzels op te lossen. In een bijzonder moeilijk computerspel, versnelde de frustratie over de onmogelijkheid om te winnen het reactievermogen van de studenten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.