De mythe ontrafeld: werkt magnesiumolie voor een betere slaap en soepelere spieren?

LLara 20 december 2023 07:48

Op TikTok is magnesiumolie een populaire trend om te zorgen voor een ononderbroken slaap en soepelere spieren. Maar is er wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen? We onderzoeken de effectiviteit van magnesiumolie en onthullen het ware verhaal achter deze trend.

Populaire claims over magnesiumolie

Magnesiumolie wordt op sociale media, met name op TikTok, aangeprezen als een alles-in-één remedie. Het zou zorgen voor een diepe, rustgevende slaap en soepelere spieren. Gebruikers beweren dat het ook helpt bij stofwisselingsprocessen en het verhogen van de weerstand. Daarnaast zijn er ook magnesiumoliën en -gels beschikbaar op verschillende websites van fysiotherapeuten en winkels die aan fysio's leveren. Ze worden gepromoot als middelen voor 'volledige spierontspanning' en plaatselijke behandelingen.

Het twijfelachtige wetenschappelijke bewijs

Ondanks de populariteit en de beweringen over de voordelen van magnesiumolie, geeft fysioloog en magnesiumexpert Jeroen de Baaij van het Radboudumc aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de huid magnesium goed kan opnemen. Hij legt uit dat de huid fungeert als een barrière die het lichaam beschermt van schadelijke stoffen en nuttige stoffen binnenhoudt. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat magnesium effectief door de huid wordt opgenomen.

Veel mensen veronderstellen dat ze door het nemen van extra magnesiumsupplementen hun gezondheid kunnen verbeteren. Echter, in de meeste gevallen krijgen mensen al voldoende magnesium binnen door een gevarieerd dieet, met voeding zoals groene groenten en noten. Volgens De Baaij is het vaak onnodig om extra magnesium supplementen te nemen, tenzij er sprake is van een tekort aan magnesium.

Hoewel een tekort aan magnesium relatief zeldzaam is, met slechts één tot twee procent van de Nederlandse bevolking die hiermee kampt, kan het wel ernstige gevolgen hebben. Symptomen van een magnesiumtekort kunnen variëren van spierkrampen en vermoeidheid tot ernstigere aandoeningen zoals hartritmestoornissen en epileptische aanvallen in extreme gevallen. Als je vermoedt dat je een tekort aan magnesium hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Het mogelijke placebo-effect

De Baaij suggereert dat de positieve effecten die mensen ervaren na het aanbrengen van magnesiumolie wellicht te wijten zijn aan een placebo-effect. Hij raadt aan dat mensen die denken dat ze een magnesiumtekort hebben, een bloedtest bij hun huisarts laten doen. Zo kan de arts niet alleen een mogelijk magnesiumtekort vaststellen, maar ook andere mogelijke oorzaken van de klachten onderzoeken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.