De opkomst van de tijgermug: een groeiende zorg voor experts

LLara 10 mei 2024 07:01

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op een recordaantal plekken bezig met de bestrijding van de tijgermug. Experts waarschuwen voor de opkomst van deze mug en de potentiële ziektes die het kan verspreiden. Er zijn zorgen over de voorbereidingen op mogelijke uitbraken en de verantwoordelijkheden bij een misstap.

Bestrijding van de tijgermug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gestart met het bestrijden van de tijgermug op meerdere locaties, waaronder de Paasberg in Arnhem. Het doel is om de larven en poppen van de mug te doden om zo de bevolking te beschermen tegen mogelijke ziektes die deze insecten kunnen overdragen.

Zorgen over de opmars van de tijgermug

Deskundigen zoals Bart Knols, medisch entomoloog en vectorbioloog, en Marnix Vlot, coördinator van het onderzoeksprogramma TropiQ, maken zich zorgen over de opmars van de tijgermug. Ze waarschuwen dat de overheid rekening moet houden met plotselinge uitbraken en dat er duidelijkheid moet zijn over wie welke verantwoordelijkheid draagt als het mis gaat.

Ziekten overgedragen door de tijgermug

Het is belangrijk om te weten dat de tijgermug ziekten zoals zikakoorts, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kan verspreiden. Deze ziekten kunnen echter alleen worden overgedragen als ze al in de bevolking aanwezig zijn. Tot nu toe zijn er in Nederland alleen gevallen van dengue en chikungunya bekend bij mensen die in het buitenland zijn geïnfecteerd.

Ondanks de voortdurende inspanningen om de tijgermug te bestrijden, meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vestiging op lange termijn niet te voorkomen is. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het plannen van bestrijdingsstrategieën.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.