De positieve impact van katten op je gezondheid: de voordelen

LLara 8 augustus 2023 21:57

Hoewel een kat een lieve blik en zachte vacht heeft, biedt ze ook verschillende gezondheidsvoordelen. Ontdek gezondheidsvoordelen van het hebben van een kat als huisdier.

Katten verminderen risico op hartaanval

Volgens onderzoek van de Universiteit van Minnesota hebben kattenbezitters 30% minder kans op een hartaanval dan mensen zonder kat. Daarnaast toonde een soortgelijke studie in 2009 aan dat kattenbezitters minder risico lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten.

Katten helpen stress verminderen

Als je veel stress ervaart, kan een kat hier een positieve invloed op hebben. Een kat zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en een maatje hebt die er dagelijks voor je is. Bovendien heb je iemand om voor te zorgen en om mee te knuffelen, wat je over het algemeen vrolijker en relaxter maakt.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder allergieën ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een ultrareine omgeving krijgen later sneller allergieën. Daarnaast leren kinderen die opgroeien met een huisdier meer empathie, verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen.

Katten verminderen eenzaamheidsgevoelens

Hoewel katten misschien niet met hetzelfde enthousiasme als honden tonen dat ze blij zijn om je te zien, zijn ze dat wel. Onderzoek van de Universiteit van Miami toont aan dat de aandacht van een kat dezelfde sociale behoeften vervult als het doorbrengen van tijd met vrienden.

Katten kunnen helpen bij depressies

Uit onderzoek onder 600 mensen, waarvan de helft worstelde met psychische problemen, bleek dat 87% het gevoel had dat het hebben van een kat een positieve impact op hun stemming had. Bovendien vond 76% het gemakkelijker om vast te houden aan hun dagelijkse routine door hun huisdier.

Uit onderzoek van Robin Maria Valeri in 2015 blijkt dat honden- en kattenbezitters vaker en meer lachen dan mensen zonder hond of kat. Katten brengen je met hun grappige acties en lieve manieren vaak aan het lachen.

Katten kunnen angst en verdriet verminderen

Het kijken naar leuke kattenfilmpjes kan je niet alleen vaker laten lachen, maar onderzoekster Jessica Myrick stelt ook dat het je minder angstig en verdrietig kan maken. Positieve emoties zoals hoop, geluk en tevredenheid kunnen zelfs toenemen na het kijken van een kattenfilmpje.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.