De risico's en controverse rondom fatbikes

LLara 8 november 2023 17:32

Fatbikes zorgen voor opschudding in de fietswereld. Ze worden steeds populairder, maar komen ook met nieuwe uitdagingen en risico's. De Fietsersbond en andere experts uiten hun bezorgdheid en pleiten voor strengere regulatie en meer bewustzijn.

Ergernis over snelheid van fatbikes

Er is een groeiende ergernis onder vele mensen over fatbikes die met hoge snelheden over de fietspaden scheuren. Vooral jongeren lijken er dol op te zijn en passen de fatbikes aan zodat ze met snelheden tot 50 kilometer per uur kunnen rijden. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg.

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, pleit voor meer handhaving bij het gebruik van fatbikes. Ze is tevreden dat er enkele rollerbanken beschikbaar zijn gekomen voor de controle van de fatbikes, maar hoopt op meer. Volgens haar zouden fatbikes niet als een apart voertuig behandeld moeten worden.

Illegaal opgevoerde fatbikes vormen risico

Wat Van Garderen bovendien opvalt, is dat veel fatbikes een gashendel hebben. Dit maakt ze in feite tot 'sjoemelscooters' en geen fietsen meer. Ze benadrukt dat ouders zich bewust moeten zijn van de risico's wanneer hun kinderen op een opgevoerde fatbike rijden. Niet alleen is het voertuig dan ondeugdelijk, maar ook de verzekering dekt deze gevallen vaak niet.

Toename van ernstige ongevallen

Neuroloog Marieke Visser heeft samen met Artsen voor Veilig Fietsen de aandacht gevestigd op het groeiende aantal ernstige ongevallen waarbij e-bikes en fatbikes betrokken zijn. Ze waarschuwt dat dit slechts 'het topje van de ijsberg' is en roept ouders op om te beseffen dat het risico op een ongeluk aanzienlijk toeneemt als hun kind op een e-bike of fatbike rijdt.

Visser stelt voor dat er een gratis helm zou moeten worden gegeven bij de aankoop van een e-bike of fatbike. Zo'n gebaar zou niet alleen mooi zijn, maar ook effectief bij het bevorderen van de veiligheid. Het zou een goede stap zijn in het aanpakken van de problemen rondom de toenemende populariteit van deze voertuigen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.