De rol van vitaminen in de herfstperiode volgens de huisarts

LLara 8 oktober 2023 04:42

Met de R in de maand en de herfst in aantocht, bespreekt huisarts Jeanette Klijn Velderman het nut van vitaminesupplementen voor het versterken van onze weerstand en het voorkomen van griep of verkoudheid.

Vitamine C kan weerstand verbeteren

Volgens huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen kan vitamine C het immuunsysteem een boost geven, vooral wanneer de herfst begint. Hoewel een gezonde voeding over het algemeen voldoende voedingsstoffen levert, kan een extra dosis vitamine C nuttig zijn in de periode van snotneuzen en hoestjes. Mocht je te veel vitamine C binnenkrijgen, dan hoef je je geen zorgen te maken, aangezien je lichaam het gewoon weer uitplast.

Tekort aan vitamine D aanvullen

Een tekort aan vitamine D is een veelvoorkomend probleem, vooral in de minder zonnige maanden van het jaar. Klijn Velderman adviseert om vitamine D tabletten te slikken zodra het najaar begint en de zon minder schijnt. Dit kan je weerstand versterken en vermoeidheid verminderen. Vooral ouderen en mensen die weinig buiten komen hebben baat bij extra vitamine D. Het is wel raadzaam om met je huisarts te checken hoe het zit met je vitamine D-niveau.

Hoewel veel mensen de neiging hebben om multivitaminen te slikken in de veronderstelling dat ze daarmee gezonder worden, is dit niet altijd het geval. Volgens Klijn Velderman krijg je bij een gezond en gevarieerd dieet de meeste vitaminen al binnen. Overdosering van bepaalde vitaminen, zoals vitamine B, kan juist ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals rusteloze benen of zenuwproblemen. Het is dus belangrijk om verantwoord om te gaan met het slikken van vitaminesupplementen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.