De stijging van allergieën in Spanje: Oorzaken en vaker voorkomende types

LLara 9 oktober 2023 14:13

Het aantal mensen met een allergie neemt aanzienlijk toe in Spanje, met een verwachte verdubbeling van het aantal gevallen in 2050. Maar wat zijn de voornaamste oorzaken en de meest voorkomende allergieën?

Toename van allergieën in Spanje

In Spanje is een toenemende trend waar te nemen in het aantal mensen dat lijdt aan allergieën. Momenteel reageert een op de vier mensen allergisch op bepaalde stoffen zoals pollen of voedsel. Volgens een allergoloog in het Hospital Clínic de Barcelona kan dit aantal in 2050 zelfs verdubbelen, waardoor de helft van de bevolking een allergie zou kunnen hebben.

De exacte oorzaak van de toenemende trend van allergieën is nog onbekend. Echter, sommige experts geloven dat de toename van allergieën te wijten kan zijn aan de hogere toxiciteit in onze omgeving. Ons lichaam reageert op deze toxische stoffen door stoffen die het als vreemd of gevaarlijk ziet, af te wijzen. Dit kan ook niet-schadelijke stoffen omvatten zoals voedsel, pollen en huisstofmijt.

Genetica speelt eveneens een rol bij de ontwikkeling van allergieën. Als je familieleden allergieën hebben, is de kans groter dat jij ook een allergie ontwikkelt. Het is belangrijk om op te merken dat je niet noodzakelijkerwijs allergisch hoeft te zijn voor dezelfde stoffen als je familieleden. Je kunt ook allergisch zijn voor iets waarvoor je ouders niet allergisch zijn.

Vitamine D en de ontwikkeling van allergieën

Onderzoek wijst op een mogelijk verband tussen vitamine D en allergieën. Mensen brengen tegenwoordig minder tijd in de zon door, wat resulteert in een lagere vitamine D-productie. Vitamine D speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem, en een tekort aan deze vitamine kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem overactief wordt, waardoor mensen vatbaarder worden voor allergieën. Dit kan een verklaring zijn voor de toename van astma en andere allergische aandoeningen in de afgelopen 50 jaar.

Meest voorkomende allergenen

Er zijn verschillende stoffen die vaak allergische reacties veroorzaken. In Spanje zijn de meest voorkomende allergenen soja, sesamzaad, pinda’s, kikkererwten, noten, glutenbevattende granen, selderij, eieren, melk, vis, mosterd, schaaldieren, weekdieren en zwaveldioxide.

Behandeling van allergieën

Hoewel de exacte oorzaken van allergieën nog niet volledig begrepen zijn, wordt aangenomen dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor mensen met allergieën, waaronder medicijnen zoals antihistaminica en corticosteroïden, evenals desensibilisatietherapie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.