
Terwijl Frankrijk op 1 oktober begint met het vaccineren tegen vogelgriep, start Nederland een nieuwe proef met twee vaccins die pas in 2025 klaar moet zijn. De aanpak leidt tot ongeduld onder Nederlandse pluimveehouders, terwijl de angst voor de ziekte toeneemt.
Frankrijk begint met vaccineren, Nederland test
Frankrijk neemt de voortvarende stap om op 1 oktober te beginnen met het vaccineren tegen vogelgriep. In Nederland daarentegen start er een nieuwe proef met twee verschillende vaccins, ontwikkeld door de bedrijven Ceva en Boehringer. Deze vaccins zijn al in een laboratoriumsetting getest en de praktijkproef moet in 2025 afgerond zijn. Deze verschillende aanpak tussen de twee landen leidt tot ongeduld onder de Nederlandse pluimveehouders.
Pluimveehouders in Nederland worden steeds ongeruster en ongeduldiger. De voortdurende dreiging van de vogelgriep, een zoönose die door trekvogels wordt meegebracht naar Europa, zorgt voor angst bij onder andere pluimveehouder Phil van den Broek. Ze heeft 23.000 kippen en loopt met angst rond in het uitloopgebied van haar bedrijf. Het uitblijven van een vaccinatieprogramma in Nederland, zoals dat in Frankrijk, zorgt voor frustratie.
Verschil in vaccin-aanpak
Hoogleraar pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit legt uit dat er een groot verschil is tussen de vaccins die in Nederland en Frankrijk worden gebruikt. Het Franse vaccin is een kortwerkend vaccin, dat wordt toegepast bij eenden die doorgaans een levensduur hebben van maximaal drie maanden. Echter, de Nederlandse legkippen leven langer, tot twee jaar, en hebben daarom een vaccin nodig dat langere bescherming biedt.
Hoewel er risico's verbonden zijn aan de Franse aanpak, zoals mogelijke negatieve reacties vanuit het buitenland en een mogelijke ineenstorting van de export, wordt deze beslissing gezien als moedig en bewonderenswaardig. De Franse overheid is bereid om pluimveehouders financieel te ondersteunen als het mis gaat, ondanks het feit dat dit als staatssteun kan worden gezien, wat in strijd is met de regels van de Europese Unie.
Nederland hoopt te leren van Franse aanpak
Pluimveedierenarts Maarten van den Berg en andere experts kijken met interesse naar de ontwikkelingen in Frankrijk. De informatie en ervaringen die voortkomen uit het Franse vaccinatieprogramma kunnen nuttig zijn voor Nederland om te leren hoe men snel, goed en verantwoord kan gaan vaccineren. Hoewel de strenge nieuwe EU-regels uitdagingen kunnen opleveren, is er hoop dat Nederland kan leren van de Franse aanpak.