De strijd van Meta tegen de chemiereus na zelf en familie getroffen door kanker

LLara 23 september 2023 19:37

Meta Kamphuis (49) heeft kanker overwonnen, maar heeft ook het verlies van haar ouders, partner en de diagnose van haar zus moeten verwerken. Ze woont dichtbij het chemiebedrijf Chemours en eist dat het bedrijf sluit, ervan overtuigd dat het verantwoordelijk is voor haar gezondheidsproblemen en die van vele anderen.

De persoonlijke strijd van Meta tegen kanker en Chemours

Op 45-jarige leeftijd ontdekte Meta Kamphuis dat ze al jarenlang met darmkanker rondliep. Dit na het verlies van zowel haar ouders als haar partner aan dezelfde ziekte. Ze woont op slechts 200 meter van de fabriek van Chemours, een chemiebedrijf in Dordrecht. Ondanks dat ze de verbanden niet hard kan maken, is ze ervan overtuigd dat de fabriek verantwoordelijk is voor de ziekten in haar familie.

Hoge incidentie van kanker in de omgeving

Het is niet alleen Meta's familie die getroffen is door kanker. Volgens de Kankeratlas zijn er in Dordrecht en in de nabijgelegen stad Sliedrecht meer gevallen van kanker dan gemiddeld. Meta, die haar hele leven in de buurt van Chemours heeft gewoond, gelooft dat de fabriek de oorzaak is van deze hoge percentages.

Collectieve juridische actie tegen Chemours

Meta is niet de enige die actie onderneemt tegen Chemours. Met ongeveer 3000 andere mensen is Meta door advocaat Bénédicte Ficq vertegenwoordigd in een aangifte tegen het chemiebedrijf. Ze richten zich op (ex-)leidinggevenden van het bedrijf voor het lozen van schadelijke PFAS-stoffen, welke jarenlang de gezondheid van omwonenden in gevaar hebben gebracht.

Hoewel Meta de kanker heeft overwonnen, is ze nooit volledig hersteld. Ze is haar immuunsysteem kwijtgeraakt en haar lichaam is blijvend beschadigd. Ze heeft polyneuropathie ontwikkeld door de chemotherapie, een aandoening die de uiteinden van de zenuwen aantast.

Ondanks alle tegenspoed blijft Meta hoopvol. Ze gelooft dat de fabriek uiteindelijk zal sluiten en dat er een mooi natuurgebied kan komen in plaats van de fabriek. Ze vecht niet alleen voor haar eigen gezondheid, maar voor de gezondheid van toekomstige generaties die in de buurt van de fabriek zouden kunnen wonen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.