De terugkeer van corona: hoe bezorgd moeten we zijn?

LLara 31 augustus 2023 17:13

Hoewel er opnieuw een toename van corona wordt geregistreerd, blijven de cijfers overwegend laag en niet verontrustend volgens het RIVM. Hoewel de situatie in steden zoals Groningen enige aandacht wekt, stellen experts dat er geen reden is voor paniek.

Lage en onverontrustende coronacijfers

Het RIVM benadrukt dat, hoewel er een toename is van corona infecties, de huidige cijfers overwegend laag en niet verontrustend zijn. Door de sluiting van teststraten, is de registratie van resultaten niet meer zo volledig als voorheen. Voor een betrouwbaarder beeld kijkt het RIVM nu naar virusdeeltjes in het rioolwater.

In de stad Groningen is er een toename aan virusdeeltjes opgemerkt, mogelijk veroorzaakt door de Keiweek en de introductiefeesten van studenten. Deze toename is meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde. Dit geldt ook voor plaatsen waar grote festivals plaatsvinden en toeristische trekpleisters, waar er simpelweg meer transmissie is door een hogere concentratie van mensen.

Belang van infectieradar in corona registratie

Het RIVM maakt gebruik van een infectieradar om inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus. Hoewel er geen testresultaten beschikbaar zijn, blijft de infectieradar nuttig om te monitoren welke varianten er in omloop zijn en of er een snelle toename is. Dit helpt in de besluitvorming over maatregelen zoals het handen wassen en afstand houden.

Nieuwe corona varianten niet schadelijker

Viroloog Bert Niesters stelt dat ondanks de constante mutaties van het virus, de nieuwe varianten niet ziekmakender zijn. Hij benadrukt dat virussen zich vaak afstemmen op de mens, ze worden beter in zich snel vermenigvuldigen om te overleven en zijn daardoor niet per se schadelijker voor de gastheer.

Boostercampagne: nieuwe stap in vaccinatieplan

De GGD is bezig met de voorbereidingen voor een boostercampagne voor ouderen en kwetsbaren. Het exacte tijdstip is nog onbekend, maar de verwachting is dat de vaccinatieronde in oktober zal starten. Viroloog Niesters verwacht dat de griepprik op termijn zal veranderen in één prik tegen zowel griep als corona.

Naast corona zijn er andere virussen die ons leven in de toekomst vervelend kunnen maken. Niesters waarschuwt voor de verspreiding van andere virussen, zoals de vogelgriep. Hij benadrukt dat virussen nog veel voor ons in petto hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.