De terugkeer van 'vergeten' ziektes: alles wat u moet weten over mazelen en kinkhoest

LLara 22 maart 2024 07:01

Mazelen en kinkhoest, twee zogenaamde 'vergeten' ziektes, zijn weer in opmars. Maar hoe besmettelijk zijn ze, hoe herken je ze, en wat kunnen de gevolgen zijn? We brengen je in acht punten volledig op de hoogte.

Hoge besmettelijkheidsgraad van mazelen en kinkhoest

Beide ziektes, mazelen en kinkhoest, staan bekend om hun hoge besmettelijkheidsgraad. Mazelen, veroorzaakt door een virus, kan al besmettelijk zijn voordat de rode vlekjes zichtbaar zijn. Kinkhoest, anderzijds, wordt veroorzaakt door een bacterie en is vooral in het beginstadium zeer besmettelijk, vaak nog voordat het bekende blaffende hoesten begint. In beide gevallen is het belangrijk om besmetting te voorkomen door vroegtijdige diagnose en isolatie van de patiënt.

Het herkennen van deze ziektes kan lastig zijn, vooral omdat de symptomen vaak verward kunnen worden met die van een normale verkoudheid. Mazelen begint met algemene symptomen zoals koorts en malaise, en de karakteristieke rode vlekjes verschijnen pas na een paar dagen. Kinkhoest, aan de andere kant, begint met symptomen die lijken op die van een gewone neusverkoudheid, maar na een tot twee weken ontwikkelen patiënten een onderscheidende blaffende hoest en piepende ademhaling. Kennis van deze symptomen kan helpen bij een vroege diagnose.

Gevaren van kinkhoest en mazelen

Ondanks dat ze vaak 'vergeten' ziektes genoemd worden, kunnen zowel mazelen als kinkhoest ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Kinkhoest kan bij zuigelingen ernstig zijn, met risico op ziekenhuisopname en zelfs hersenbeschadiging. Mazelen, hoewel over het algemeen minder gevaarlijk in ontwikkelde landen, kan ernstige complicaties veroorzaken zoals long- of hersenontsteking en de patiënt vatbaar maken voor andere infectieziekten.

Behandeling van mazelen en kinkhoest

Ondanks de ernst van deze ziektes is er geen specifieke behandeling voor mazelen, en patiënten herstellen meestal vanzelf. Het is echter belangrijk om de huisarts te informeren voor bron- en contactonderzoek. Kinkhoest kan met antibiotica worden behandeld, hoewel dit vaak pas plaatsvindt nadat de bacterie al vanzelf is verdwenen. Snelle diagnose en behandeling zijn hier van cruciaal belang.

Rol van vaccinatie in preventie

Hoewel vaccinatie geen 100% bescherming biedt tegen mazelen of kinkhoest, speelt het wel een cruciale rol in het verlagen van het risico en de ernst van de ziekte. Het mazelenvaccin wordt doorgaans toegediend vanaf de leeftijd van 14 maanden, terwijl de vaccinatie tegen kinkhoest al vanaf de geboorte kan worden gegeven. Deze vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidszorg.

Zowel mazelen als kinkhoest zijn niet alleen kinderziektes, en volwassenen die niet zijn gevaccineerd kunnen zich alsnog laten inenten. Dit is vooral belangrijk voor volwassenen die werken met jonge kinderen, zoals zorg- en onderwijspersoneel. Het is aan te bevelen om elke vijf jaar een kinkhoestvaccinatie te krijgen om de bescherming te behouden.

Zoals bij de meeste vaccinaties kunnen ook die tegen mazelen en kinkhoest milde bijwerkingen veroorzaken. Dit kan onder andere pijn op de prikplek, hoofdpijn en slaperigheid inhouden. Het is belangrijk om te benadrukken dat het gerucht dat het mazelenvaccin autisme kan veroorzaken, gebaseerd is op een frauduleuze studie en volledig ongegrond is.

Huidige uitbraken van mazelen en kinkhoest

Hoewel ze beschouwd worden als 'vergeten' ziektes, komen uitbraken van mazelen en kinkhoest nog steeds voor. Volgens het RIVM vindt er ongeveer elke tien tot vijftien jaar een uitbraak van mazelen plaats. Het groeiende aantal meldingen van kinkhoest is echter zorgwekkend, met ongeveer 300 meldingen per week. Het is van cruciaal belang om waakzaam te blijven en de nodige preventieve maatregelen te nemen tegen deze ziektes.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.