De verborgen gevaren van een zittend leven: 10 onverwachte bijwerkingen

LLara 4 september 2023 21:23

Veel mensen brengen een groot deel van hun dag zittend door, zonder zich bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen. Dit artikel belicht tien verrassende gevolgen van een zittende levensstijl, van lichamelijke kwaaltjes tot verhoogde risico's op ernstige aandoeningen.

Verzwakte spieren door langdurig zitten

Langdurig zitten kan leiden tot onderbenutting van bepaalde spiergroepen, met name de been- en bilspieren. Dit kan resulteren in stijfheid, spierpijn en verminderde flexibiliteit. Uiteindelijk kan zelfs het behouden van een rechte houding een uitdaging worden.

Naast de onderbenutting van bepaalde spieren, kan langdurig zitten ook leiden tot overbelasting van andere spieren, zoals die in de nek en schouders. Dit komt door het aannemen van een onnatuurlijke houding gedurende de dag. Hoewel een stijve nek meestal snel weer overgaat, kunnen de klachten aanhouden als je jarenlang veel zit.

Rugpijn en heupproblemen door zitten

Rugpijn is een veelvoorkomende bijwerking van lange perioden van zitten. Het constante drukken van de wervelkolom tegen de stoel kan de natuurlijke kromming van de ruggengraat verstoren, resulterend in pijn in de onderrug die na verloop van tijd chronisch kan worden. Bovendien kan langdurig zitten leiden tot zwakkere rugspieren, wat de kans op blessures vergroot.

Door veel uren op een stoel te zitten, vertraagt je stofwisseling, wat het moeilijker maakt om calorieën te verbranden. Daarnaast zijn we vaak meer geneigd tot snacken en minder geneigd tot bewegen wanneer we zitten. Deze combinatie kan bijdragen aan gewichtstoename en een groter risico op obesitas.

Psychologische effecten van een zittende levensstijl

Zitten heeft niet alleen invloed op onze fysieke gezondheid, maar ook op ons geestelijk welzijn. Een zittende levensstijl wordt in verband gebracht met een hoger risico op stemmingsstoornissen en stress. Het goede nieuws is dat zelfs een klein beetje beweging al endorfines kan vrijmaken, de 'feel-good' hormonen die je humeur kunnen verbeteren en stress kunnen verminderen.

Verband tussen zitten en kankerrisico

Er zijn studies die suggereren dat langdurig zitten het risico op bepaalde soorten kanker kan verhogen, zoals long-, baarmoeder- en darmkanker. De exacte reden hiervoor is nog niet duidelijk en er is meer onderzoek nodig.

Hart- en vaatziekten door te veel zitten

Onderzoek toont aan dat langdurig zitten het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen, deels omdat het geassocieerd wordt met verhoogde ontstekingsniveaus en bloedvatvernauwing. Het positieve nieuws is dat zelfs lichte fysieke activiteit gedurende de dag de negatieve effecten kan helpen bestrijden.

Zitten en het risico op diabetes

Een verhoogde insulineresistentie door te weinig beweging kan leiden tot een hoger risico op diabetes bij mensen die veel tijd zittend doorbrengen.

Spataderen zijn een ander mogelijk gevolg van langdurig zitten. Het voorkomen van spataderen kan onder andere door minder lang stil te zitten of te staan, regelmatig te bewegen, overgewicht te vermijden en niet te vaak hoge hakken te dragen.

Hoe negatieve effecten van zitten te verminderen

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om de negatieve gevolgen van langdurig zitten tegen te gaan. Het nemen van korte beweegpauzes gedurende de dag, het investeren in een ergonomische stoel en af en toe staand werken kunnen een groot verschil maken. Door kleine veranderingen in onze dagelijkse routine te maken, kunnen we een grote positieve invloed uitoefenen op ons fysieke en mentale welzijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.