De verborgen gevaren van ultrabewerkt voedsel

LLara 1 maart 2024 07:46

Ultrabewerkt voedsel zoals granola, drinkyoghurt en broodsalades kan het risico op verschillende ziekten verhogen. Een internationaal team van wetenschappers waarschuwt voor het overmatig consumeren van deze producten, die vaak vol zitten met suikers, vetten en zuren.

De verleiding van ultrabewerkt voedsel

Producten die als ultrabewerkt worden beschouwd, hebben meestal een hoog gehalte aan suikers, vetten en zuren, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn voor overconsumptie. Deze producten zijn industrieel bewerkt om smakelijk te zijn, maar hebben nauwelijks voedingswaarde. Volgens professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam is het dagelijkse dieet tegenwoordig voor 50 tot 70 procent uit dit soort voedsel samengesteld.

Ziekterisico's van ultrabewerkt voedsel

Uit een nieuwe analyse van eerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat mensen die veel ultrabewerkt voedsel eten en drinken, 50 procent meer kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten, een 22 procent hogere kans op depressies hebben en vaker diabetes type 2 krijgen. Deze analyse is uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers van verschillende gerenommeerde universiteiten.

Discussie over voedselbewerking en ziekte

Hoewel het duidelijk is dat overmatige consumptie van dikmakers zoals veel vet en toegevoegde suikers kan leiden tot chronische ziektes, is volgens professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit de rol van voedselbewerking en het toevoegen van bepaalde stoffen nog niet duidelijk. Er is meer onderzoek nodig om deze aspecten beter te begrijpen.

Als we kijken naar het huidige aanbod in de supermarkt, is 80 procent van alle producten bewerkt. Dit zijn vaak goedkope producten die makkelijk te bereiden en smakelijk zijn. Volgens Jaap Seidell draagt dit sterk bij aan het probleem. Tegelijkertijd benadrukt Ellen Kampman het belang van de beschikbaarheid van ongezonde producten als een belangrijk aandachtspunt.

Om een echte verandering in het eetgedrag te bewerkstelligen, is volgens Ellen Kampman een interventie van de politiek noodzakelijk. Door de beschikbaarheid van ongezonde producten te verminderen, zoals dat met roken is gebeurd, kan er een aanzienlijke verschuiving plaatsvinden. Het is ook belangrijk dat gezonde alternatieven zichtbaar en beschikbaar zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.