De verborgen gevaren van vapen: Tieme's strijd tegen de e-sigaret

LLara 2 oktober 2023 07:32

Tieme van der Heijden, een 19-jarige jongen uit Eindhoven, kreeg ernstige longproblemen na veelvuldig vapen. Nu wilt hij anderen waarschuwen voor de risico's van deze gewoonte. Dit is zijn verhaal.

De onverwachte gevolgen van vapen

Tieme van der Heijden, een 19-jarige jongeman uit Eindhoven, geloofde dat vapen - een populair alternatief voor traditioneel roken - onschuldig was. Maar deze perceptie veranderde dramatisch toen hij vorig jaar in het ziekenhuis belandde met ernstige longproblemen. De problemen waren zo ernstig dat artsen waarschuwden dat ze wellicht nooit volledig zouden verdwijnen. Nu wil Tieme zijn ervaring delen om anderen voor de gevaren van vapen te waarschuwen.

Nadat hij voor het eerst begon met vapen in februari, vond Tieme het moeilijk om te stoppen. Het werd een soort 'bezigheidstherapie' voor hem. Hij had gedurende de dag constant een vape in zijn hand en nam er gretig trekjes van. Op het hoogtepunt van zijn gebruik rookte Tieme wel negen vapes per week, wat neerkomt op een verbazingwekkende 5400 trekjes in slechts zeven dagen.

De schadelijke implicaties van vapen

Toen Tieme afgelopen augustus ziek werd, waren zijn symptomen verontrustend: pijn op zijn borst, ernstige keelpijn, en een toenemende kortademigheid. Na onderzoek in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, kregen Tieme en zijn moeder te horen dat zijn longen vol ontstekingen zaten, en dat dit zeker niet het gevolg was van covid. Na Tieme's bekentenis dat hij veel vapete, kwamen de artsen tot de conclusie dat zijn ziekte rechtstreeks was veroorzaakt door zijn vape-gebruik.

Na zijn verblijf in het ziekenhuis, was het herstelproces voor Tieme lang en uitdagend. Er gingen maanden voorbij waarin hij moeite had om volledige zinnen te spreken zonder naar adem te moeten snakken. Zelfs eenvoudige taken zoals traplopen en wandelen waren uitputtend. Een jaar na zijn ziekenhuisopname merkt Tieme nog steeds dat zijn conditie achterloopt op die van zijn vrienden. Hij vreest dat hij de rest van zijn leven last zal hebben van zijn longproblemen.

De potentiële risico's van langdurig vapen

Volgens longarts Leon van den Toorn is het nog onduidelijk wat de langetermijngevolgen van vapen zijn. Dit komt vooral omdat vapen pas sinds kort populair is. Desondanks zijn er steeds meer aanwijzingen dat vapen schade kan veroorzaken aan het slijmvlies van de luchtwegen, wat op de lange termijn tot kanker zou kunnen leiden. Daarnaast is bekend dat de nicotine in de meeste vapes zeer verslavend is, wat het risico op langdurig gebruik vergroot.

Raising awareness: Tieme's nieuwe missie

Gedreven door zijn eigen ervaringen, hoopt Tieme nu dat zijn verhaal anderen, vooral jongeren, bewust maakt van de risico's van vapen. Hij roept mensen niet direct op om te stoppen, maar moedigt hen wel aan voorzichtig te zijn en bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. Tieme's moeder, Micha, is echter meer uitgesproken en benadrukt de noodzaak voor strengere regelgeving en bewustwording rondom vapes.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.