De verborgen gezondheidsvoordelen van kurkuma

LLara 19 september 2023 21:12

Kurkuma, een oranjekleurige specerij, staat bekend om zijn pittige en kruidige smaak in Oosterse gerechten, maar het is meer dan alleen een smaakmaker. Nieuwe onderzoeken suggereren dat kurkuma, een populaire superfood, ook verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma, de felgekleurde specerij die in veel Oosterse gerechten wordt gebruikt, wordt ook wel als superfood beschouwd. Naast de pittige en kruidige smaak, wordt aangenomen dat kurkuma ook voordelen heeft voor onze gezondheid. De specerij wordt vaak gebruikt als opkikker bij verkoudheid of griep, kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en kan gunstig zijn voor je libido. In Zuidoost-Azië zweren ze bij de gele specerij en de helende werking ervan.

Curcumine: de kracht achter kurkuma

De kracht van kurkuma ligt in de werkzame stof curcumine. Het wordt beweerd dat deze stof ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft, en zelfs de groei van kankercellen kan vertragen. Hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de volledige reikwijdte van de gezondheidsvoordelen van kurkuma, is het duidelijk dat deze specerij potentieel krachtige effecten heeft.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma effectief kan zijn bij het behandelen van maagklachten, net zo effectief als bepaalde medicijnen. In het onderzoek werden 206 patiënten in Thaise ziekenhuizen onderzocht die allemaal vergelijkbare maagklachten hadden. De resultaten toonden aan dat curcumine, de werkzame stof in kurkuma, net zo goed werkte als medicijnen. Dit geeft aan dat kurkuma als geneesmiddel overwogen kan worden, hoewel de lange termijn effecten nog onbekend zijn.

Veilige consumptie van kurkuma

Hoewel kurkuma veel gezondheidsvoordelen kan hebben, is het belangrijk om te weten dat er een aanbevolen hoeveelheid curcumine per persoon, per dag is. Volgens voedingswetenschapper Jeanne de Vries is een veilige inname van curcumine 1 tot 3 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag, wat neerkomt op zo'n 4 tot 8 gram kurkumapoeder. Echter, teveel curcumine kan ook problemen veroorzaken. Overmatig en langdurig gebruik kan tot nierstenen, loodvergiftiging en leverproblemen leiden.

Naast de vele voordelen, is het belangrijk om te weten dat kurkuma invloed kan hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Voedingswetenschapper De Vries wijst erop dat curcumine invloed kan hebben op kankermedicijnen en chemotherapie. Het kan ook invloed hebben op andere medicijnen, zoals cardiovasculaire medicijnen, antidepressiva, antistollingsmiddelen, antibiotica en antihistaminen. Daarom is het raadzaam om met je huisarts te overleggen als je overweegt om grote hoeveelheden kurkuma te consumeren, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.